Berlijn, lang weekend in september 2007
We reisden met een groep van 23 personen met de internationale trein naar Berlijn. We reisden 1e klas en hadden een coupé voor 6 personen. We kwamen aan om 13.19 op Hauptbahnhof in Berlijn. We logeerden in hotel Ambassador. Ideaal gelegen, vlakbij metrostation Wittenbergplatz, KaDeWe Kaufhaus Des Westens, het grootste warenhuis van Europa en de Kurfürstendamm, de grootste winkelboulevard van Berlijn.
We reisden met een WelcomeCard voor 72 uur, een kaart voor gratis gebruik van het openbaar vervoer in de zones ABC, plus korting v.a. 25% op o.m. belangrijke musea, attracties en in restaurants en cafés.
Thuis had ik het boekje 100 % Berlijn gekocht en op het internet informatie lopen zoeken op o.a. http://www.stedentrippers.nl/berlijn.html, http://www.berlin.de/en/ en http://www.berlijn.nl/.
Op vrijdag bezochten we: Gedächtniskirche, even snel door het Europacenter i.v.m. de klok met het groene water, Kurfürstendamm, Savignyplatz met leuke terrasjes en restaurants, ’s avonds de Potsdamer Platz met de glazen koepel van het Sony Center. Het Sony Plaza is een leuk plein met een fontein, veel cafés. Ook vind je hier nog restanten van de Berlijnse muur.
Sony Center Restanten van de Berlijnse muur
Zaterdag op tijd weer op. We bezochten Checkpoint Charlie waar je voor 1 euro op de foto mag met 2 blondines, het museum Haus am Checkpoint Charlie, je vindt hier ook originele voorwerpen die gebruikt zijn bij succesvolle pogingen om langs de muur te komen. Café Adler neem daar een lekker cappuccino en kijk naar het plafond. Jammer genoeg stond het in de steigers. Via de Zimmerstrasse, daar zie je de markering van klinkers en keien in het asfalt waar de muur gelopen heeft. Dit zie je overal in Berlijn. Via de Wilhelmstrasse gaan we via de uitgang naar Topographie des Terrors hier vind je een tentoonstelling in voornamelijk zwart-wit foto’s die de geschiedenis verteld over de Gestapo en de SS. Ook hier in de Niederkirchnerstrasse is weer een stuk muur te vinden. Echt de moeite waard !
Checkpoint Charlie Topographie des Terrors
We lopen langs een mooi plein de Gendarmenmarkt. In het midden van het plein staat de Schauspielhaus, links op het plein de Deutsche Dom en aan de andere kant van het plein staat een haast identieke kerk. Dat is de Französische Dom. Door de winkelstraat Friedrichstrasse naar Unter den Linden. De boulevard is 1,5 kilometer lang en 60 meter breed, in het midden van de straat kan je heerlijk lopen op het voetpad met aan weerskanten lindebomen. In de verte zie je al de Brandenburger Tor. Wat een drukte maar wat wil je het is een topattractie. In Tiergarten staat de Siegessäule, maar daar hadden wij helaas geen tijd voor.
Französische Dom Brandenburger Tor
Na de lunch richting Reichstag, we kwamen nog eerst langs de Ebertstrasse waar aan het hekwerk 16 witte kruizen hangen. Ter nagedachtenis aan de vluchtelingen die getracht hebben rivier de Spree over te zwemmen maar het niet hebben gered. De wachtrij voor de Reichstag viel mee, want de koepel is een toeristische trekpleister. Je wandelt in rondjes naar boven en eenmaal aangekomen op het dakterras heb je een schitterend uitzicht over de stad. Vergeet niet het foldertje mee te nemen,waarin staat wat je in de verte ziet. Het is ook te zien op http://www.360berlin.net/.
Met de bus verder richting Alexanderplatz we lopen langs de 365 meter hoge Fernsehturm, Marienkirche en we passeren de Neptunesfontein. Ons volgende doel is de Berliner Dom. De Berliner Dom kijkt uit over de Lustgarten. Aan de noordzijde van deze Lustgarden ligt het Altes Museum. Achter de Berliner Dom ligt het befaamde Museumsinsel, vijf musea op één eiland. Op de Unter den Linden lopen we langs de Neue Wache. Het Forum Fridericianum, nu Bebelplatz. Hier vind je o.a. de Humboldt Universität, Staatsopera, Koninklijk Bibliotheek, Altes Palais, Sankt Hedwigs Kathedrale. Heerlijk gegeten op een terras op de Hackescher Markt, ’s avonds lopen we naar de Hackeschen Höfe, een complex van 8 hofjes. Het was verlicht met lichtslangen. Daarna via de Oranienburgerstrasse, een gezellige straat met terrassen, naar Heckmann Höfe, langs de Neue Synagoge, Friedrichstrasse met de metro naar het hotel.
Berliner Dom Neue Wache
Staatsopera Hackeschen Höfe
Zondag 8.30 vertrekken we naar Potsdam en we gaan met een stadsrondrit Potsdam ontdekken o.a. langs Holländische Viertel en de Russische Kolonie Alexandrowka. We stoppen bij Cecilienhof, Schloss Sanssouci en Neues Palais. Daarvan lopen we door het park langs de Hauptallee richting de Brandenburger Tor, Brandenburgerstrasse daar heerlijk op een terrasje gezeten, nog even de wijk Holländische Viertel in en met de tram richting de Haubtbahnhof om vervolgens terug te reizen naar Berlijn.
Neues Palais Brandenburger Tor Potsdam
Brandenburgerstrasse Holländische Viertel
Sinds 2005 is er een groot monument voor de vermoorde Joden in Europa, gelegen aan de Ebertstrasse. De Holocaust Monument bestaat uit 2711 donkere betonblokken, die in hoogte van elkaar verschillen. Er onder vind je een documentatiecentrum. Daar vandaan naar Kreuzberg, gelopen langs de Bergmanstrasse, Mehringdam, Gneisenaustrasse helaas was het al donker. Gegeten bij een mexicaan. Met de metro nog even naar Savignyplatz, wat gedronken en weer terug naar het hotel.
Maandagochtend even gauw lopen winkelen, 11.00 uitchecken en terug naar Nederland, helaas hadden we een treinstoring van 3 uur.