Caravan

caravanwolkZet een kleine campingkoelkast in de voortent. Zet hier alle frisdrank, puddinkjes, appelmoes, bier enz in. Koop van die curverboxen (4 a 5 stuks) met schuiflade, die stapelbaar zijn en zet deze naast de koelbox neer zodat je een soort tafeltje krijgt.
Hierin kun je alle bestek, bekers, borden, snoepgoed en kleinspul leggen, alles wat je gauw nodig hebt. Voordelen: het geloop in de caravan is veel minder. De kinderen kunnen zelf bekers pakken en drinken inschenken en eventueel zelf snoepgoed pakken (indien gewenst). Je hebt een soort inschenk tafeltje binnen in de voortent direct naast de koelbox. Geen gemors in de caravan met drinken. Na het afwassen kun je het bestek, borden, bekers weer in het kastje opbergen. Meer ruimte in de koelkast in de caravan voor nuttige levensmiddelen.

Het trapje van de caravan wil nog wel eens verschuiven. Voorkom dit door er meteen bij aankomst een paar pennen in te zetten. Of als dat niet gaat twee plankjes onder maken, boor hier op de hoeken gaatjes in, zodat je ze vast kan zetten met een spijker haring en hij glijdt niet meer weg.

Hoe houd je de caravan koel? Caravan ramen open. Zonneluifeltjes boven alle ramen, liefst met eigen uitzetframe. Horren naar beneden, geen combirollers gebruiken, dan waait het lekker door. Als je bij de caravan bent de ventilator aan. Voor het grote raam hadden we een zonneluifel, die het zonlicht filterde en wel licht door liet.

Als je een luifel hebt die je over de punten van de petluifel doet, wil deze bij sterke wind er nog wel eens afwaaien. Oplossing: doe een scheerlijn door één spanoog van de luifel, voer de lijn over de nokstang (onder het doek) van de petluifel en bevestig de lijn aan het andere spanoog van de luifel. Scheerlijn aanspannen en je luifel waait nooit meer weg.

Als je een schuifrail tegen de zijwand van de caravan hebt (veel Hobby caravans hebben dit) kun je hier van alles aan bevestigen. Haal bij de campingwinkel een stuk band met een pees erin, naai dit aan bijvoorbeeld een schoenenzak en je kunt dit in de rail schuiven. Zo hebben wij ook een stopcontact (op een plankje met stof erom heen) vrij van de grond aan de zijwand van de caravan hangen.

Ook kan je hierop een klemspotje bevestigen, doordat de pees verschoven kan worden, steeds op de juiste plaats goed leeslicht.

Je kunt ook een pees halen bij een zonweringzaak, daar hebben ze ook nog verschillende dikte´s, en nog goedkoper ook denk ik.

Voor het inschuiven van de voortent of luifel in de rail eerst even de rail met siliconen spray in inspuiten. Er zijn spuitbussen met een slangetje, gaat het heel gemakkelijk. Je kunt dan bijna in je eentje de tent/luifel doorschuiven. Dus geen gesjor meer.

Gaat de voortent(pees) moeilijk in de rail van de caravan? Een beetje talkpoeder in de rail en het probleem is opgelost.
Als wij op vakantie gaan heb ik weinig ‘hanggoed’ in de caravan, dus werd de hangkast altijd een rommeltje, met een grote stapel onderin. Omdat ik de hangmogelijkheid niet helemaal wilde missen (voor jassen bijv.) heb ik zo’n zak met vakken gekocht die je aan de roede kunt hangen (je hebt ze met kleine vakken voor schoenen en met grotere vakken voor truien e.d., o.a. IKEA, Kwantum). Zo heb ik extra legruimte voor niet te zware dingen en behoud ik daarnaast een stukje hangruimte.

In de caravan zijn veel boven kastjes. Daar liggen onze kleren, ieder in een apart kastje. Als we iets moeten pakken zijn we altijd vergeten waar alles ligt. Dat heb ik opgelost door op ieder kastje een plakketje te plakken met de naam erop.

Bij het aankoppelen van de caravan met de auto wil het nog wel eens gebeuren dat de caravankoppeling de achterkant van de auto raakt met gevolg een deuk. Wij gebruiken al geruime tijd een ca. 5 cm dik stuk schuimrubber 25 X 40 cm en klemmen dat vanuit het kofferdeksel aan de auto. Het resultaat: geen deukjes meer.

Om niet over het laadgewicht van de caravan te komen, deden wij het volgende. Haal bananen- of sinaasappeldozen bij de supermarkt. Ze zijn stapelbaar en stevig. Een week of wat voordat we op vakantie gaan, doe ik in de dozen de voorraden, kleding, toiletspullen, handdoeken enz. die je nog niet nodig hebt. Tijdens het inruimen van de caravan staat 1 persoon met de doos op de weegschaal, het gewicht van de doos wordt genoteerd en je kunt in de gaten houden hoeveel je de caravan inbrengt. Wij hebben wel eens spullen thuis moeten laten omdat die er, qua gewicht, niet meer bij konden. Uiteraard laten we de dozen thuis.

In de koelkast heb je vaak ruimtegebrek, maar wil je dan toch een blikje bier koelen dan kan dat in een PET fles. Snij de tuit eraf en dan passen in een fles 3 blikjes. De fles kun je vervolgens in de koelkastdeur plaatsen.

Brandpreventie: sluit nooit, behalve onderweg, de disselbak van je caravan af. Als er onverhoopt een keer brand
mocht uitbreken in je caravan dan kan een buitenstaander in de disselbak altijd de gasflessen afsluiten. Dit kan levens redden.

Draai, voor je gaat rijden met de caravan, de gasflessen dicht. Het is niet voor niets verboden om met geopende gasflessen te rijden. Want bij tankstations kan het open vuur van bijv. de koelkast of kachel benzinedamp aanzuigen. En bij een ongeluk onderweg is een gasleiding die blijft stromen voor hulpverleners een reden om niet te komen helpen. Trouwens bij een eventuele caravancontrole loop je de kans op een bon.

Wij hebben onder onze caravan 2 PVC pijpen aangebracht die met een schroefdop af te sluiten zijn. Hierin gaan de stokken voor de voortent. Scheelt weer ruimte in caravan of auto. Zo verdeel je het gewicht over de caravan en in dit geval zo laag mogelijk. De pvc buizen zijn achter de wielen bevestigd aan het chassis van de caravan in de lengterichting. De buizen zijn ca. 130 cm lang van dikwandige pvc pijp met een diameter van 125 mm. Ze lopen niet zover door naar achteren dat hobbels er gevaarlijk voor zijn. In het chassis van onze caravan zitten een aantal sleuven. Hiertegen aan weerzijden een stalen plaatje met een gat erin bevestigd waar doorheen het schroefdraad past van een stalen pvc-pijpbeugel. De bevestigingsplaatjes even behandelen met zinkspray tegen het roesten en moeren gebruiken die niet los kunnen trillen.

Koop een kluisje (zo’n ronde zwarte van axa, maar er zijn ook prima rechthoekige ) Ze kosten een paar centen maar dit verdien je in no-time terug en, mits goed en op een goede plaats bevestigt, geeft het ook nog eens een veilig gevoel.

Als je steeds je tenen stoot aan uitstekende pennen, kun je ook halfronde haringen, haakpennen of plastic grondzeilpennen kopen, die helemaal de grond in gaan. Je hebt er maar een paar nodig, op de dreigende plaatsen.

Zet in de voortent een kastje, met 2 ritsen met 3 plankjes. Daarin zet je borden, bestek, kopjes en dergelijke, zodat je niet voor elk dingetje de caravan in moet. Boven op het kastje heb je een blad, waar je ook allerlei dingen kunt opzetten bijv. een koffiezetapparaat.

Met een verandastang in de voortent, kun je een gedeelte van de voorwand of zijwand naar beneden laten hangen over de veranda stang, zo koelt het onder de voortent ook eerder af.

Als wij onze caravan wegzetten in de winterstalling zorgen we altijd dat de bakken onder de zittingen iets openstaan (paar stokken onder de kleppen) Dan is het volgend jaar niet muf in de bakken. Handig is ook om een stop (zelf maken van hout of zo) in de buitenafvoer te doen. Dat voorkomt dat er muizen je caravan in komen.

Oudere caravans zijn vaak niet voorzien van combirollo’s, maar aan de buitenkant boven de ramen zit wel vaak een rail waar een tentpees doorheen kan. Wij hebben bij een caravanzaak tentpees gekocht en hieraan radiatorfolie (noppenfolie met aan een zijde alu) genaaid. Deze hebben we aan de zonkant over de ramen geschoven. Gevolg heerlijk koel en lekker donker in de caravan.

Last van het koelkastlichtje, daar overheen heb ik aluminiumfolie gedaan, en het probleem was verholpen.

Voor de aankomende winter, de plankjes die ik onder de poten/wielen v/d caravan doe in een plastic zakje. Ik kan als ze dan vastgevroren zitten de plankjes uit het zakje trekken en laat het zakje dan liggen. Onderin de banken heb ik een vlondertje op kleine balkjes gedaan i.v.m. vocht.

Als je toch de bodem van een plastic fles hebt gesneden (fles voor over de scheerlijn/haring), gebruik de bodem dan voor, onder de pootjes van het opstapje. Dan zakt het niet in de modder, of prikt het niet in het grondzeil.

Vertrek en aankomstprotocol

Veilig op reis checklist: 10 stappenplan voorbereiding, aankoppelen caravan, tips, aankomst op bestemming.

Gebruik nooit overgebleven waspoeder om in de caravan te laten staan tijdens het stallen (deze tip is gegeven door iemand). Het ruikt natuurlijk heel lekker als je de caravan weer ophaalt, maar zo denken de muizen er n.l. ook over. Deze zullen dus alles doen om er bij te komen, en na hun teleurstelling (want ze lussen eigenlijk geen waspoeder) is natuurlijk het interieur aan de beurt!

Verder is het gebruik van vochtvreters in een binnenstalling ook niet aan te bevelen. Vochtvreters halen n.l. het vocht uit de omgevingslucht. Doordat de lucht caravan altijd ventileert (via roosters – dakluik ) zal er continu lucht van buitenaf aangevoerd worden, en blijft dus de vochtgraad in de lucht hetzelfde. (de stalling wordt ook weer gelucht met verse lucht van buiten). Het enige wat U hiermee bereikt is dat er in de caravan meer vocht zit dan zonder vochtvreter, want als de vochtvreter vol is gaat het overtollige water weer verdampen.

Iedereen heeft wel eens dat hij toevallig s´avonds in de disselbak moet zijn voor bijvoorbeeld het water te vullen, het valt vaak niet mee met een zaklamp in de hand!! Ik heb daarom een kastschakelaar en een lampje gemonteerd in mijn disselbak. Als ik nu mijn disselbak open doe gaat er vanzelf een lampje aan en weer uit als ik hem sluit.

Handig zo’n lampje. Ik doe het echter iets simpeler met een hoofdlamp (LED versie). Dan heb ik mijn handen vrij, maar dan niet alleen in de disselbak, maar ook bij de kraan of elders. Zeker handig als je simpele campings bezoekt, met soms weinig licht achterop het terrein.

Voor dit doel heb ik bij de Kwantum een paar lampjes met batterijtje gehaald. Dit zijn ronde lampjes (een soort mini plafonnière) die gaan branden als je op het glaasje drukt. Kosten 1 euro per stuk + een batterijtje (penlight) Je hoeft dan geen kabeltje te trekken, geen schakelaartje te monteren etc. (en niet iedereen wil/kan aan de bekabeling van de caravan sleutelen). Montage? 1 schroefje en klaar.
Een dergelijk lampje heb ik ook boven het bed gemonteerd onder handbereik. Hoef je ’s nachts niet naar het lichtknopje te zoeken en je partner wordt niet wakker door het felle licht van de normale lamp.
En dat batterijtje, dat gaat makkelijk een heel seizoen mee.

Dan nog een tip m.b.t. de watervoorraad. Vul die inderdaad overdag bij (ik persoonlijk doe dit altijd na het avondeten) of – voor de techneuten – monteer een waterniveaumeter ( zie http://www.caravanhandboek.nl ). Al zal dit laatste zeker niet voor iedereen tot de mogelijkheden behoren

Als de temperatuur van de motor van je auto oploopt in bijvoorbeeld een file of eventuele tunnel, doe dan je verwarming aan, zodat de motor zijn warmte enigszins kan afvoeren. Het werkt, het is dan natuurlijk wel even puffen, maar de temperatuur daalt van je motor.

Diverse mensen hebben een koelbox op 12 Volt in de voortent staan, welke gevoed wordt door een dure omvormer van 220V naar 12V. Ik heb een autostopcontact voor 12 Volt ( zo iets als een sigaretten aansteker) onder de caravan gemonteerd en de voeding hiervoor door een ventilatieopening van de bodem van de caravan aangesloten op het 12 Volt gedeelte van de caravan. Zo spaar je de kosten uit van een omvormer.

Veel moderne caravans hebben tegenwoordig een stopcontact voor 220 volt aan de voortentkant. Indien hier geen 12 volt aansluiting op zit, kun je deze vervangen door een exemplaar met 12 volt aansluiting (vaak zit er dan ook een aansluiting voor de TV antenne op) en deze vervolgens op de omvormer aansluiten.

Ik las in een caravanblad een artikel over de vouwen in de plastic ramen van de voortent. Om deze lelijke vouwen te verwijderen kun je deze benevelen met warm water en daarna goed uitspannen.
Als je de vouwen verwijderd hebt en de voortent daarna weer opbergt in gevouwen toestand, dan blijft het dweilen met de kraan open.
Zelf doe ik altijd de delen van de voortent waar de ramen in zitten oprollen. Zo voorkom je deze lelijke vouwen. Omdat het obstakel een beetje lang is, vouw ik eerst de zijkanten van textiel naar binnen en deponeer daarna de hele zaak onder het bed.

In de meeste caravans is geen toiletrolhouder. Koop een ketting bij de bouwmarkt, of neem een stuk touw met aan de uiteinden 2 lussen, schuif de rol eraan en hang hem op aan een haakje in de toiletruimte.

Wij nemen 3 schragen mee en leggen daarop een dunne plank, we zetten deze in de voortent aan de zijkant. Zo krijg je een stevige lange tafel waarop we wat serviesgoed, ranjaflessen, snoeptrommeltje e.d. hebben staan. Scheelt een stuk met het gebruik van de caravan overdag. De plank zetten we tijdens de reis tussen ons vaste bed en het schuifgordijn ter afscheiding.

Esvo Tenten introduceert kuipgrondzeil voor caravan
Het einde van water en ongedierte onder en in de voortent van uw caravan. De Volendamse tentenfabrikant Esvo, Nederlands grootste tentenatelier, heeft een noviteit voor dit ongemak wat menig caravan eigenaar parten speelt: een kuipzeil tegen binnendringend regenwater en kruipend ongedierte.
Deze ‘bodembak’ heeft rondom verhoogde zijden van 10cm, die 100% waterdicht zijn vanwege het 450 grams pvc-grondzeil met hoog-frequent gelaste naden.
Met de speciale haringen en pennen is het mogelijk de randen omhoog te zetten, hierdoor blijft uw grondzeil ook bij een drassige ondergrond schoon en droog waardoor het leefcomfort in uw voortent natuurlijk aanzienlijk wordt verhoogd.
De kuipzeilen worden geleverd inclusief haringen en pennen en zijn in meerdere maten verkrijgbaar. Meer info over Esvo Tenten vindt u op http://www.esvo-tenten.nl
Volgens de KCK een richtprijs van 12,50 euro per vierkante meter

NIEUW! AIR BARRIER
Opblaasbaar grondzeil voor in de voortent.
Dit unieke grondtapijt heeft langs de kanten afzonderlijke opblaasbare randen. Deze randen houden u tent een stuk drogen en uw grondzeil schoner.
Ook voorkomt onnodig tocht in de voortent.
De Air Barrier is verkrijgbaar in onderstaande maten:
2,5 x 4,0 – 4.4 KG 2,5 x 4,5 – 5.0 KG 2,5 x 5,0 – 5.5 KG 2,5 x 5,5 – 6.1 KG 2,5 x 6,0 – 6.6 KG 2,5 x 6,5 – 7.2 KG 3,0 x 5,0 – 6,1KG 3,0 x 5,5 – 6,6 KG 3,0 x 6,0 – 7,2 KG 3,0 x 6,5 – 7,8 KG
Verkrijgbaar bij de caravan ­ accessoire handel.

Wij hebben een schuifluifel voor de caravan genomen met mooi weer zetten we die op en geen voortent. Nu heb ik aan beide ogen aan de bulppees kant een scheerlijn vastgeknoopt zodat ik hem in mijn eentje door de goot kan halen, hartstikke handig hij staat in 3 min. met stokken en al.
Onderweg heb ik een blauwe gasfles met een 1-pitter er bovenop gedraaid om even wat warms te maken. Ik zet hem op de dissel staat hij gelijk op goede hoogte en met een windscherm erom heen is het helemaal tof

Krassen in caravanraam, doe een klein beetje een klein beetje politurpasta op je speciale polijstdoek en maak 2 – 3 minuten kleine draaiende rondjes over de krassen. Hierna afnemen met een schone doek met warm water. Dan inwrijven met acrylglasreiniger. Het is een compleet setje van Seitz voor € 19,95

Wij hebben altijd een stuk plastic bij dat we over het dak van de caravan spannen. We hebben geen last van het hars die uit de bomen valt.

Kennelijk is de caravanindustrie van mening dat je ook het dak van de caravan extra kunt beschermen. Ik zag namelijk bij 2 caravans, gisteren op een camping, dat er complete constructies bestaan die het dak ‘vrij’ en schoon te houden. Niet alleen voor het hars, maar ook voor hagel, en sneeuw denk ik. Goed idee als je een jaarplaats buiten hebt, of inderdaad een wintervakantie houdt!

Kijk maar op http://www.devoortgang.nl/Beschermdaken.htm en http://www.kampeerzaken.nl/article.php/beschermdak-caravan-camper-060608

Mistachterlicht verplicht ! http://www.anwb.nl/kamperen/nieuws-en-tips/archief,/2008/april/Verplichting-mistachterlicht.html

Hars op de caravan. Een doek drenken in spiritus en die even op het hars leggen, met weinig moeite is deze dan te verwijderen.
Ik heb ook nog een goede tip voor het verwijderen van hars op caravan of van de plastic ramen van de voortent. Gewoon een zacht doekje met slaolie / olijfolie. Werkt perfect ook op de auto.

Vervoeren van glazen: bewaar de 1 liter pakken van melk, yoghurt of vla. snij of knip van een stuk of zes van deze pakken de bovenste helft eraf en bewaar de onderste helft. Plak ze met de zijkanten aan elkaar met een sterke lijmsoort, of niet ze aan elkaar als je dat makkelijker vindt. Zo ontstaat er een soort kratje. Stop nu in ieder vak een glas. Door het kartonnen omhulsel zullen de glazen niet gauw breken. Je kunt het kratje net zo groot maken als je wil. Maar het moet wel in de kastjes passen. Zorg dat het kratje klem staat tussen de kastwandjes of door middel van andere spullen. Op de bestemming aangekomen, verwijder je het kratje van karton en zet de glazen gewoon los in de kast. Ga je weer rijden, dan gebruik je het kratje van karton weer.

Mensen controleren vaak hun verlichting, stuk voor stuk. Dus eerst de rem en daarna de richting etc. Grappig word het vaak als men de dimlichten voert en vervolgens de alarmlichten aan doet en dan ook nog eens de rem in trapt. Kortom alle verlichting tegelijk voeren. Dit levert vaak leuke en vreemde knipperende verlichting op. Vaak door een los contactje wat je niet ziet bij de controle stuk voor stuk, maar wel bij alles tegelijk.

Last van schuivende zitkussens tijdens het rijden? Haal dan bij de huishoudartikelen een rolletje anti-slip mat, plaats een velletje onder de zitkussens en geen geschuif meer van de zitkussens.

Voor het inpakken van de bekers, glazen enz. in de bovenkastjes van de caravan heb ik passende plastic mandjes gekocht. Voorkomt schuiven. Onderweg dekken wij alles af met luchtgevulde plastic kussentjes (verpakkingsmateriaal). Alles blijft zo prima op z’n plek. Het kost niets, weegt niets, en is heel eenvoudig te vervangen als een kussentje knapt. Noppenfolie wil evt. ook, maar vult de ruimte minder op.

Wij hebben als we onze caravan naar de winterstalling brengen, tegen het vocht een zgn. liksteen voor paarden (te koop bij Boerenbond winkels voor een paar euro) die we in een afwasteiltje op een omgekeerd bordje leggen. Het water wordt in de steen gezogen, loopt via het bord in het afwasteiltje en je hebt geen vocht meer in je caravan. Als je weer op stap gaat leg je de steen een tijdje in de zon en hij laat al het water verdampen, zodat je de steen jaren kunt gebruiken.

Ook gebruiken wij voor het opladen van de mover, een zgn. zonne-oplaadpaneel. Te koop bij de Action voor 10 euro, Deze oplader leg je voor het raam, zuignappen zitten er ook bij, en sluit deze met de bijbehorende kabeltjes op de accu aan. Het is een druppellader, dus je hoeft deze ook niet meer thuis in de schuur te zetten. Perfect en het scheelt een heleboel werk, van het af- en aansluiten en het tillen van de zware accu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s