Administratief

Houd een caravandagboek bij. Schrijf daarin bijvoorbeeld het aantal kilometers wat er per dag gereden is. De campings waar je bent geweest en bijzonderheden over die camping. Bijvoorbeeld of er brood en friet te krijgen is, of de camping gauw vol zit, enz.. Vooral voor overnachtingcampings is dit handig, omdat je daar maar zo kort bent en zulke onbenulligheden gauw weer vergeet. Op deze manier krijg je een leuk naslagwerk en zal je merken dat je het er ook weer bij pakt om informatie op te zoeken.

Vooral met de komst van de digitale camera en de vele plaatjes van het internet rollen er de laatste jaren hele verslagen uit van een flink aantal pagina’s. Routebeschrijvingen, ingescande wandelkaarten, foto’s enz., alles wordt bijgehouden.

Bewaar gegevens zoals paspoortnummers, ziekenfondsnummers, verzekeringen enz. in een bestand op de pc. Schrijf hierin ook alle alarmnummers en wat, wie en waar te bereiken is. Maak hier een aantal prints van en bewaar die op een aantal plaatsen. Mocht er iets gestolen worden, dan heb je altijd ergens de belangrijke nummers bij de hand.
Ik stuur voordat we op vakantie gaan dit bestandje naar mijn eigen emailadres. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, op een willekeurig politiebureau hebben ze vast wel internet zodat je daar je mail op kunt halen.

Markeer een leuke overnachtingcamping op de kaart voor een volgende keer.

Je kunt ook onderweg op de routekaart van de ANWB precies bijhouden waar en wanneer je een stop maakt. Ook de aankomst en vertrektijd bij een koffiepauze kun je erop zetten. Als je gaat tanken de prijs, kilometerstand enz. Hierdoor ontstaan leuke naslagwerken. Ook overnachtingcampings en leuke kinderstops kun je hierop aangeven.

De ANWB heeft links naar buitenlandse verkeersinformatie. Handig voordat je vertrekt om even te kijken waar wegwerkzaamheden zijn, zodat je de route nog kunt aanpassen.

Draai 2 of 3 A4-tjes uit met de foto van je hond en de gegevens van de camping,

Maak van te voren thuis op de computer adresstickers. Scheelt een hoop geschrijf op de ansichtkaarten.

Bij de ANWB zijn weer gratis routekaarten verkrijgbaar. Het is nu uitgebreid met o.a. reisdocumenten, douaneregels, verkeersregels, verkeersinformatie en toltarieven.

Bij de Rabobank is een service waarbij je gratis alle nummers van je belangrijke papieren door kan geven, met de verloopdatum (paspoorten, rijbewijzen, ziekenfondsnummers, tatoeage/chip hond…etc.) waarvan je daarna een overzicht krijgt. Deze een aantal malen kopiëren en 1 verstrekken aan een thuisblijver (familie) en diverse in de bagage verspreiden. Je wordt ook gewaarschuwd als iets bijna verlopen is.

Koop geen reisgidsen meer, maar maak ze zelf. Je zult verbaasd staan wat er allemaal tevoorschijn komt als je in http://www.google.nl de streek intypt waar je naar toe gaat. Met een beetje plak- en knipwerk heb de dan je eigen up-to-date gids.

Leg alle papieren met betrekking tot je vakantie bij elkaar voor je op vakantie gaat. Dus reserveringsbewijzen, kaarten, reisgidsen paspoorten e.d., dan zul je ze niet zo snel vergeten.
Als je medicijnen slikt zorg dan dat je een medisch paspoort meekrijgt. Mocht je de medicijnen in het buitenland kwijtraken kunnen ze je daar soortgelijke medicijnen verschaffen met dezelfde ingrediënten. Het voorkomt tevens bij aanhouding dat je verdacht wordt van drugssmokkel. Mail dit gelijk ook naar je mail.

Als je dan toch aan het mailen bent naar je eigen, post dan gelijk alle belangrijke adressen en blokkeer nummers.
Ook een uitgebreide adressenlijst (meer dan alleen e-mail) kan handig zijn. Vaak hebben mensen wel een adressenlijst bij zich maar zit deze in de handtas die zojuist is gestolen.

De lijst posten kan, maar print hem ook fysiek een paar keer uit. Eén in de caravan, één in de auto, één in de tas en ook nog één gewoon thuis laten voor de oppas. Zeker ook de nummers voor noodgevallen (overlijden/ongelukken). Dan moet je niet eerst nog een internetaansluiting moeten opzoeken etc.

Mijn zwager had zijn mobiele telefoon in zijn broekzak. Hij had zijn toetsen niet vergrendeld. Hoorde een raar geluidje, pakt zijn telefoon en die vraagt om de pukcode. Dus noteer je pukcode ergens want dat scheelt een hoop ellende. En er zit op je telefoon een instelling waarmee je met een vooraf ingestelde tijd automatisch je toetsen blokkeert.

Tegenwoordig hebben we allemaal een gsm, deze heeft ook vaak een agendafunctie. Daardoor slepen we geen tassen met papieren agenda’s meer mee en vullen we ook geen ‘in noodgevallen waarschuwen’ meer in. Vorige week zag ik een televisieprogramma, en vandaag stond het in de krant. In diverse landen zetten mensen ICE (In Case of Emergency) in hun telefoon. Mocht er dan iets gebeuren dan weten hulpverleners wie ze kunnen waarschuwen. Immers niet iedereen heeft een ‘mamma of pappa’ in hun gsm meer staan! Ik vond dit een vreselijk goed idee, en geef deze tip daarom ook aan jullie door. De overheid wil er geen landelijke campagne aan wijden, maar diverse politiekorpsen zijn eigenhandig een mailactie begonnen. Indien niet, zet ICE in je gsm en zet er meteen de naam (of namen) met telefoonnummer(s) achter van degene die voor jou gebeld kan/kunnen worden. Mocht je ooit in NOOD komen, dan weten de instanties en hulpverleners waar ze zijn moeten.

Plaats een reactie