Algemeen

Sneldrogende handdoeken. Sinds wij een paar jaar geleden deze kleine, dunne (helaas ook dure) “sports-towels” hebben ontdekt nemen wij per persoon slechts 1 badlaken mee om te zwemmen en 1 sneldrogende handdoek voor het douchen. Dit gaat prima. Deze handdoeken zijn te koop in alle kampeerwinkels. De kleinste maat (90 x 40 cm) is voldoende voor een volwassene. De kinderen douchen zonder washandje. Nu ook te koop bij Kruidvat.
Codeer de tentstokken met gekleurd isolatieband, elke boog + verbindingen in zijn eigen kleur.
Om je voeten niet open te halen aan scheerlijnen en haringen: knip de bodem uit een plastic limonadefles en schuif deze over de scheerlijn + haring.

Of koop een meter isolatiebuis, en die kan je dan zelf op maat maken.

Als je op campingstoelen met blote benen gaat zitten, krijg je allemaal strepen op je benen. Van vier oude grote handdoeken, net iets kleiner dan een badlaken, kun je dan stoelhoezen maken.

Controleer de grond op scherpe dingen haringen enz.. voordat je grondzeil legt. Kijk of je niet scheef staat. Of je niet op het laagste punt staat of onderaan een helling. Ga ook niet op het enige mooie groene gras van de camping staan. Dit is niet voor niets mooi en groen.

Schroef van de tentstang kapot ? Een slang klem is als hulpmiddel een perfecte oplossing.

Een paar dagen voor vertrek een paar plastic wegwerp flessen vullen met water, dit in de vriezer leggen en als je weg gaat in de koelbox of koelkast van de caravan leggen. Je hebt dan voor onderweg water en het blijft koel in de koelbox. Dit kan ook met pakken met sap.

In de voortent en onder de luifel, plastic leggen met daarop aerotex, zodat al het vuil er doorheen gaat. Je kunt er ook lekker op blote voeten lopen. Ook hebben we een stuk voor de ingang van de kindertenten liggen, zodat ze makkelijk op hun knieën kunnen gaan zitten om hun tent binnen te komen. Schuift je kleed in de voortent ook tot ribbels en naar 1 kant toe? Naai op de hoeken en halverwege de lengte driehoeken en sla daarin zogenaamde zeilkousen. Zet het doek vast met kunststof grondzeilpennen of hoekpennen 1 keer doen aan het begin van de vakantie en het blijft liggen.

In plaats van aerotex, is er ook bolontapijt te koop. Dit is lichter van gewicht en is niet zo’n groot pakker.

Vervang het plastic onderzeil, door het zogenaamde antiworteldoek, het is net zo goedkoop. Het laat geen water achter na een regenbui, en is ook zonder aerotex te gebruiken. Het weegt niets, en is in een riviertje of met waterslang zo weer schoon te krijgen.

Leg in de auto je reserve wiel boven of naast de campingspullen. Een lekke band is al erg genoeg zonder dat je al je spullen langs de snelweg uitmoet laden.

Span met stokken een waslijn en om de zaak strak te houden zet je de uiteinden van de waslijn met 2 haringen in de grond. Hoef je niets aan de vaak jonge bomen van de camping te knopen en kan je de (tijdelijke) waslijn maken daar waar de zon is.

Een – te- lange waslijn ondersteun je met een of meer, niet geschoorde stokken. Zoals in Marken en Volendam gebruikelijk. Want doorgezakte lijnen kunnen meer hebben dan één die strak gespannen is.

Soms is een wasrekje niet genoeg. bv. als er door een ongelukje een slaapzak of dekbed moet worden uitgewassen Ik heb daarvoor twee holle steunen waar normaal de parasol in staat. Twee tentstokken daarin met een lijntje ertussen is een prima waslijn zonder scheerlijntjes.

Als je een ‘ouderwetse’ koelbox hebt: vieze was en biotex erin, in de auto of op een kleine trolley zetten en rondjes lopen maar! Werkt als een wasmachine, dus schone was, zonder een hoop geboen.

Als je de tentstokken in de vouwwagen maar moeilijk kwijt kunt denk er dan eens aan om de stokken onder de wagen te vervoeren. In iedere bouwmarkt is wel PVC rioolbuis te koop met een forse diameter. Sluit hem aan één kant af met een vastgelijmde dop en aan de andere kant met een dop met schroefdraad. Deze bevestig je in de breedte onder de vouwwagen achter de as en klaar ben je.
Voordelen: Het zwaartepunt van de wagen komt lager te liggen (stabiliteit) en er is meer ruimte in de vouwwagen voor andere bagage. Nadeel: Let heel goed op bij verkeersdrempels anders kun je het opzetten van de tent wel vergeten!!!

De eerste twee bronwaterflesjes laten we (als ze leeg zijn) 100% opdrogen in de zon. Daarna doen we de in het ene flesje de hagelslag en in het andere flesje de suiker (even een trechter vouwen van een stuk papier).Deze flesjes zijn handig in gebruik voor de kinderen. Ze kunnen dan makkelijker doseren en dat vinden wij weer fijn, want anders komt er wel eens te veel suiker/hagelslag op de grond en dat trekt weer insecten aan.

Een simpele truc om je tent een beetje te beveiligen: ritsklipjes bij elkaar en een abus slotje erdoor. En je tent is alleen nog maar met een mes toegankelijk.

Aan de binnenkant van de ritssluiting hang je een belletje. Zo hoor je dadelijk als iemand aan je rits komt.

De vierkante opvouwteiltjes en -emmers van Ortlieb zijn handig. Je draagt ze met (af)was en al mee en zijn zeer klein opvouwbaar.

Ook verkoopt Bever Zwerfsport opvouwbare wasbakken van 5, 10 en 20 liter.

Neem zeil mee uit de bouwmarkt, handig om op te spelen, je kunt er tijdens het op- en afbreken van de tent al je spullen op zetten en bij veel zon een luifel van maken.

Koop een soort elektrische tennisracket. Die werkt op batterijen. Je mept hiermee de muggen dood.

Voor het vermijden van muggen: een teentje KNOFLOOK in je eten gooien doet ook wonderen. Je hebt na het eten of tijdens het slapen geen last van prikken. (knoflook moet natuurlijk wel in het gerecht passen).
Ook ALCOHOL schijnen deze beestjes niet lekker te vinden.

Of ´s avonds een lekker sigaartje voor de tent, of een gezondere optie, een lekker stokje wierrook in de buurt.

Mieren houden niet van afwasmiddel. Als ze via een vaste route naar binnen komen, een klein beetje afwasmiddel er op smeren, houd mieren een aantal dagen tegen.

Neem altijd met touw de maten van je vouwwagen + dissel, voortent en luifel. Als ik een plaats aangewezen krijgt, haal je het touw te voorschijn, om te kijken of het gaat. Dit werkt al jaren prima.

Neem altijd ’n tweepersoonsdekbedovertrek mee als lakenzak in de slaapzak. Je slaapzak wordt niet zo snel vuil en als het warm is heb je er genoeg aan. Rits identieke slaapzakken aan elkaar.

Wij gebruiken altijd een dekbedovertrek als lakenzak. Gewoon ondersteboven, met de zijnaden een stuk losgehaald. Word je slaapzak niet zo snel vuil en als het warm is meestal voldoende.

Direct bij het binnenkomen van de camping reserveer ik een kluisje. Alle waardevolle spullen gaan erin. Bij het tijdelijk verlaten van de camping haal ik wat ik nodig heb eruit. Nooit vergeten alles eruit te halen bij vertrek. Tijdens de reis draag ik alle waardevolle spullen op mijn lichaam. Geeft een veilig gevoel.

Schaf een kluisje aan voor je vouwwagen. Een kluisje huren op de camping is ook prijzig, nu hebben we een kluisje van bijna 20 euro. Dus dat halen we er gemakkelijk uit. Je plaatst dat kluisje in een bankkast. En dan met twee strips van tenminste 2 mm dik aan de onderkant. Slotbouten erdoor van onderen af en in het kluisje de moeren, zodat het er niet afgehaald kan worden aan de buitenkant. Hiervoor kun je ook een geldkistje nemen, doorboren, en klaar. Is goedkoper dan een kluisje.

Neem zo’n groen licht gevend nachtlampje mee voor in het stopcontact. Handig voor als je ’s nachts je bed uit moet. Je hebt er geen last van met slapen.

Eerste hulp bij wespensteken.
De plek zo snel mogelijk verhitten. Eerst een beetje boter op de plek smeren en dan een theelepeltje aan de holle kant gedurende 3 a 4 seconden verwarmen met een aansteker en op de gestoken plek houden. Is het te heet dan maar 2 a 3 sec verwarmen. Dit gedurende 3 minuten volhouden en je hebt nergens last van. Voor de rokers onder ons; dit kan ook door de gloeiende punt van een sigaret enkele millimeters boven de gestoken plek cirkeltjes te draaien.
Wat je namelijk doet is een eerste graad brandwond creëren. Een brandwond trekt vocht aan vanuit het lichaam en concentreert daarom het gif op de gestoken plaats. Dit uit praktijkervaring na gestoken te zijn door een hornaar (killerbee) waarna een Duitse arts mij op deze manier heeft geholpen. Hij had nogal wat tropenjaren achter de rug.

Heb je last van wespen? Plaats dan een schoteltje met daarin een schijfje citroen, hierin 4 a 5 kruidnagelen gestoken en gieter daarover een scheutje azijn. Houdt wespen redelijk op een afstand.

Een wat minder agressieve oplossing is de plek uitzuigen met de ‘Aspivenin’, een pompje dat bij de drogist en apotheek verkrijgbaar is. Hoort tegenwoordig eigenlijk in elke EHBO doos thuis.

Als je een vouwwagen hebt: bevestig aan de uitklapbare delen vuilniszakken. Of verduisteringsdoek met rubber coating. Zet het vast met pennen. De slaaptentjes eronder blijven koeler en donkerder zodat je beter slaapt. Komo-zakken zijn een goedkoop alternatief, die zijn het stevigst en het meest donker.

Voor degenen die naar warme oorden gaan: als je de caravan en autowielen op de camping met een laken of zoiets afdekt, hebben ze niet zo te lijden onder de hitte.

Natte washandjes ook zo vies….koop bij het kruidvat wegwerpwashandjes (babyartikelen). 1x gebruiken en weg ermee. Hygiënisch en makkelijk!

Als je vakantie voorbij is, leg je de voortent tijdens het afbreken niet op het gras maar op je aerotex kleed. Zo krijg je geen condens en je pakt je tent droog in.

Haringen voor harde bodems: neem wat dakplaat-haaknagels. Deze zijn vierkant van vorm, er zit een lip aan, ze zijn gegalvaniseerd (dus roesten niet) en verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt. Of gewoon op een bouwplaats.

Een aluminium stangetje met S-haken. De twee buitenste haken hang je aan een dwarse tentstok en aan de andere haken (meestal 5) kun je dan van alles hangen bv. allerlei keukengerei, schaar, een keukenrol waar een touwtje doorheen geregen is).

I.p.v. haakjes hangen wij een zgn. tentschort in de tent. Een lap stof met allemaal vakjes, tegenwoordig te koop in allerlei vormen en maten. Hierin gaan bijv zonnebrillen, zonnebrand, wc-papier, sleutels, kaart van het gebied waar we zijn.

Als je ’s morgens niet wakker wil worden door de zon. Neem je kompas mee. Als er bomen rond je plek zijn, zorg er dan voor, dat deze ten oosten van je staan. Je staat dan in de ochtend in de schaduw van de bomen.

Kompas is overigens niet direct nodig. Met je horloge kun je ook bepalen waar het noorden, en dus ook het oosten is. De kleine wijzer naar de zon. Vóór de middag de hoek rechtsom naar de 12 en na de middag linksom naar de 12 middendoor delen. Dat wijst naar het zuiden.

Op veel campings heb je maar een paar Ampère. Wanneer je dan teveel aanzet vliegen de zekeringen eruit. Ik heb in het zicht een modern ampèremetertje ingebouwd, zodat ik op elk moment van de dag makkelijk kan zien hoeveel stroom ik verbruik. Dit kan handig zijn wanneer je een stroomvreter aan wil zetten, je ziet dan zo of het kan. Sluit de meter wel aan op het punt waar er nog geen aftakkingen zijn geweest, zo meet je bijvoorbeeld de koelkast of de lampen ook. Maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

Er is ook een apparaatje te koop, dat heet Fuse-control. Hierop kun je instellen hoeveel ampère je aan de paal hebt. Bij teveel afname springt deze eruit en niet de ‘paal’. Het apparaatje is vrij duur, maar je hebt er wel een hoop gemak van.

Ducktape doet soms tijdens de vakantie wonderen; zo heb ik al eens een kraantje weer tijdens een vakantie aan elkaar gezet en zelfs een afgebroken caravantrapje heeft het zo 2 weken gehouden.

Sporttape is altijd handig, want je kunt er alles mee vastplakken.

We hebben in de voortent boerenbondplastic onder het kleed liggen; nadeel: na een fikse regenbui liep er vaak toch water naar binnen en bleef op het plastic staan waardoor er weer gedweild moest worden; sinds een paar jaar gebruik ik voor de vakantie een perforator om systematisch gaten in dit plastic te maken; ons vloerkleed blijft goed schoon en het evt. regenwater kan toch weg.

Je kunt tegenwoordig bij de campingshop dekseltjes kopen om hiermee blikjes frisdrank/bier af te sluiten. Zo kunnen er geen wespen in het blik komen. Vorige zomer had ik zo’n deksel nog niet maar wel de wesp in het blik en vervolgens in mijn keel.

Wij zetten altijd een drinkbak vlakbij de voortent neer. Zo lijkt het alsof we een hond hebben en die ligt dan natuurlijk bij ons in de caravan te slapen.
Om niet van een self-inflatable slaapmatras te glijden en ook een bescherming te creëren voor de mat, heb ik deze in een oud dekbedovertrek gedaan. Deze past precies in de lengte. Als je dan ook nog het matras naar een kant doet, kun je het overgebleven deel dubbelvouwen onder het matras: extra bescherming aan de onderkant.

Hier zijn ook speciale badstof hoeslakens voor te koop, midden achter zit nog een elastiek overdwars. Wij hebben dit weekend gekampeerd, en met die badstoflakens over de selfinflating matras was dit zeer aangenaam.

De ideale schoonmaakdoekjes zijn ook verkrijgbaar bij de Lidl. Ideaal o.a. in de caravan. Voor insectenbeten neem ik tea tree mee, etherische olie, dat is goed voor nog veel meer dingen. Verder bij warm weer veel drinken, het liefst water maar neem ook meer zout in d.m.v. chips te eten. Wij hebben ook altijd bij een lange rit hartige hapjes bij ons, knap je van op als je wat flauw wordt van het rijden.

Tea treeolie: het stimuleert wondgenezing en doodt ziektekiemen in geval van schimmelvorming, acne en herpes, ook bij insectenbeten, slangenbeten en schorpioensteken kan de olie onverdund op de pijnlijke plek gedruppeld worden, allen de huid rond de wond moet dan wel met een beschermde crème worden ingesmeerd. De olie helpt ook bij voetschimmel en/of schimmelnagels, en je kan er wratten mee aantippen.
Lavendelolie: werkt krampstillend en ontstekingremmend, vooral bij griep of verkoudheid of bronchitis. Het werkt kalmerend bij hartkloppingen en nerveuze hartklachten en slapeloosheid. Lavendel is een pijnstillend middel bij insectenbeten en brandwonden. Ook bij zonnebrand mag je lavendelolie onverdund, maar beter is in een dragende olie (bv extra vierge olijfolie) op de verbrande huid aanbrengen. Niet in masseren maar zachtjes aanbrengen. Het is allemaal puur natuur en de flesjes zijn maar klein, dus makkelijk mee te nemen. Tea trea olie en lavendelolie kun je o.a. bij Reformzaken krijgen. Let er wel op dat je de natuurzuivere (dus zonder chemische toevoegingen) neemt. Ook bij de zogenaamde ‘new age winkels’. En inderdaad let op dat je de natuurzuivere olie koop, het gaat namelijk om de etherische olie van de plant. De tuinen verkoopt het ook, maar ik wil je aanraden om niet hun huismerk te kopen die is vaak verdund. Goede en zuivere merken zijn o.a. Chi, Volatile en ook Jacob Hooy.

Bellen van uit het buitenland, daar kan aardig prijsverschil in zitten. http://www.vakantiebellen.com Ook met het uitzetten van je voicemail daar kan je geld mee besparen.

Voor de vakantie knip ik wegwerpvaatdoekjes (van die gele) in 4 stukken, en gebruik ze dan tijdens de vakantie als washandjes. Na 1 of 2 keer gebruiken kun je ze dan gewoon weggooien of gebruiken om de slikranden van de tent schoon te maken voor vertrek.

Nooit meer inpakstress 10 tips van de timemanager:

Gebruik ‘een inpakken- en wegwezen-lijstje’ op de juiste manier. Dat wil zeggen: enkele weken voor de vakantie al checken of alle benodigde items in huis zijn en nagaan of de benodigde aankopen levertijd hebben. Wie het lijstje er pas een dag voor vertrek bijhaalt, kan juist extra stress krijgen als blijkt dat die ene aankoop is vergeten en de winkels dicht zijn.

Zwicht niet voor de sociale druk om ver weg te gaan of sowieso het heilige ‘op vakantie moeten’. Lucas van Gerwen: ,,Het feit dat veel mensen vliegangst hebben of last krijgen van claustrofobie in een file, is niet te onderschatten. Ook mensen die controlebehoeftig zijn en die in de file terechtkomen en dus geen controle meer hebben over de situatie, kunnen veel stress opbouwen.”

Bouw in de laatste werkweek voor vertrek bewust rustmomenten in en probeer je in te leven/in te lezen in de vakantie. Het zorgt niet alleen voor de juiste vakantiestemming, maar helpt vaak ook bij het bedenken wat je mee wilt nemen.

Neem al enkele dagen voor vertrek een regel in je emailbox op waarin staat dat je op vakantie gaat. En zet de mobiele telefoon op de voicemail (met vakantieboodschap) en luister die een keer per dag af. Roep in je laatste werkweek gerust dat je sommige klussen over de vakantie heen tilt.

Probeer in de laatste week (en na aankomst) licht te sporten. Van Gerwen: ,,Het lijkt een open deur, maar een gezonde geest in een gezond lichaam werkt echt. Mensen die sporten, genieten meer en hebben bij tegenslagen zoals een lekke band of files minder instroom van negatieve gedachten.”

Internet kan een goed hulpmiddel zijn bij de vakantievoorbereiding, maar kan ook veel stress veroorzaken. Van Gerwen: ,,Vooral bij degenen die laat willen boeken en niet het ideale plekje voor de laagste prijs kunnen krijgen.”

Probeer je eet- en drinkgedrag voor vertrek niet opeens te veranderen. Van Gerwen: Dat geldt voor je voeding, maar je moet ook heel erg uitkijken met te veel cafeïne en cola. Daar word je tijdens de reis, als je toch al gespannen bent, veel te opgefokt van.

Ga als het even kan niet in het weekeinde rijden en zoek dus bij voorkeur een vakantieadres waar je doordeweeks kunt ‘wisselen’. Van Houten: Rijden in het weekeinde is het stomste wat je kunt doen, maar je moet eens kijken hoeveel mensen toch op zwarte zaterdagen op weg gaan. Ik ga altijd op dinsdag rijden en dan pas na 9.00 uur; heel rustig, want de reis is ook vakantie. Probeer je reis in te delen in etappes: waar zijn de knooppunten en hoe laat wil je daar zijn. Mijn reis van 2000 kilometer verdeel ik dus in 10 etappes van 200 kilometer. En na iedere etappe is er even rust.

Wees het eens met je partner: daar gaan we stoppen, vanaf dat punt wisselen we van chauffeur en we laten de kinderen tot dat tijdstip spelen. Vakantie is een doorbreking van onze gewoontecirkel en de ideale voedingsbodem om relationele problemen aan de oppervlakte te laten komen

Gebruik nooit overgebleven waspoeder om in de caravan te laten staan tijdens het stallen (deze tip is gegeven door iemand). Het ruikt natuurlijk heel lekker als je de caravan weer ophaalt, maar zo denken de muizen er n.l. ook over. Deze zullen dus alles doen om er bij te komen.

Verder is het gebruik van vochtvreters in een binnenstalling ook niet aan te bevelen. Vochtvreters halen n.l. het vocht uit de omgevingslucht. Doordat de lucht caravan altijd ventileert (via roosters en het dakluik ) zal er continu lucht van buitenaf aangevoerd worden, en blijft dus de vochtgraad in de lucht hetzelfde. De stalling wordt ook weer gelucht met verse lucht van buiten. Het enige wat U hiermee bereikt is dat er in de caravan meer vocht zit dan zonder vochtvreter, want als de vochtvreter vol is gaat het overtollige water weer verdampen.

Een rubberen hamer gebruik je voor houten haringen (om het versplinteren te voorkomen) en een metalen hamer gebruik je voor metalen haringen. Een rubberen hamer op metaal beschadigt en dempt bovendien teveel de slag. Nog een tip: gebruik een klauwhamer voor het uittrekken van haringen. Twee vliegen in 1 klap en het kost veel minder kracht dan een tang.

Overigens: ik gebruik geen rubberen hamer en ook geen ijzeren hamer, maar een houten hamer, zowel op houten haringen als op ijzeren haringen. Met de slijtage valt het wel mee en ik krijg geen kromme haringen in rotsgrond. Met een houten hamer forceer je niet en voel je beter aan wat er in de grond zit. Ik kan er juist erg hard mee slaan, maar krijg er ook grote kiezels in de grond mee opzij. Dat lukte met de metalen hamer niet omdat de haring dan al krom is. Ik heb echt alle hamervarianten uitgeprobeerd, maar na zo’n 35 jaar kamperen blijf ik bij conclusie.
Andere mogelijkheid: een speciale metalen hamer met plastic kop en een “schep”blad aan de andere kant. In dat blad zit een uitsparing om als haringtrekker te gebruiken. Deze beschadigt met name NIET de rotspennen met plastic kop bij het uittrekken. Het : “schep”blad wordt gebruikt om bij ernstige wateroverlast een geultje te maken ook in hardere grond.

Het feit dat de metalen haringen niet beschadigen bij het gebruik van een houten hamer zegt vooral dat je er minder hard mee kunt slaan. Dat is nu precies de enige reden waarom ik geen rubberen of houten hamer gebruik. Geen beschadigde haringen maar wel blaren op je handen. Ik accepteer graag enkele verminkte haringen om de tent in een redelijke tijd overeind te hebben. Van die mishandelde haringen kan ik er altijd wel een paar weer bruikbaar recht krijgen en van tijd tot tijd haal ik voor een paar centen weer een bundeltje nieuwe pennen.
De rotspennen met de kunststofkop heb ik nog niet gebruikt.

Een metalen hamer wordt alleen voor spijkers gebruikt. En dan nog komen er bramen op. Tentpennen, die gemaakt kunnen zijn van gegalvaniseerd ijzerdraad, hard plastic enz. kun je het beste met een rubber hamer behandelen. Probleem is echter dat ze tegenwoordig veel te zacht rubber toepassen. Dan veert de hamer terug i.p.v. de klap over te brengen. Ik ben dus heel erg zuinig op m’n oude hamertje.

Trouwens, pennen uittrekken doe je toch niet met een tang? Of met een klauwhamer die je niet bij je hebt? Je steekt een andere pen door het oog en wrikt ‘m er zó uit. Desnoods kun je met twee handen links en rechts die pen beetpakken. Haringen kun je ook makkelijk verwijderen door met twee andere haringen een hefboom te maken. Leg een haring dwars voor de te verwijderen haring, steek de tweede haring onder de haring die verwijderd moet worden en druk de haring uit de grond door op het uiteinde van de haring te drukken. Zodra een haring een à twee cm los is trek je hem er zo uit.

Als de temperatuur van de motor van je auto oploopt in bijvoorbeeld een file of eventuele tunnel, doe dan je verwarming aan, zodat de motor zijn warmte enigszins kan afvoeren. Het werkt, het is dan natuurlijk wel even puffen, maar de temperatuur daalt van je motor.

Zorg dat je altijd een busje WD40 en een busje met perslucht (wordt vaak gebruikt door elektrotechnici) bij je hebt.
WD40 helpt tegen alles wat kraakt, piept, kun je gebruiken als je voortent niet makkelijk door de rail gaat, en nog veel meer andere dingen.
Het busje perslucht is handig om je branders schoon te spuiten als ze vuil zijn (bij ons kropen de oorkruipers tot in de brander van de Cadac, krijg die er maar eens uit) en andere zaken waar je niet zo makkelijk bij kan. WD40 kun je kopen bij o.a. Halfords, de kampeershop of een hobbyzaak. Prijs tussen de 5 en 10 euro. Er staan inderdaad een aantal toepassingen op de bus. De perslucht kun je kopen in de betere elektronicawinkel, hobby- en automateriaalzaken. Prijs zal ongeveer hetzelfde zijn als de WD40. Van de persluchtspray heb je ook dure uitvoeringen van soms wel 25 euro. Koop gewoon een goedkope uitvoering, deze voldoet prima. Het zijn beiden spuitbussen ter grootte van een bus haarlak. Ik heb ze gekocht bij het ‘Onderdelenhuis’ in Apeldoorn

Als je geen plek voor gereedschap hebt, zorg dan in elk geval dat je zo’n multitooltje bij je hebt en een paar kleine schroevendraaiertjes. Ik heb deze laatste zaken altijd standaard in de besteklade liggen en die twee bussen raak je altijd wel ergens kwijt.

Wij konden onze auto eerst niet terugvinden in een stad die we bezochten. Een uur lopen zoeken. Ik kreeg van een vriend hierover een tip voor mensen met een digitale fotocamera. Knip van het straatbordje een foto, zo weet je altijd waar je auto staat, als je hem niet terug kunt vinden. Dan kan je makkelijk de weg vragen, of op een plattegrond opzoeken.

Voor de skottelbraai heb ik een afneembare hoes gekocht, zodat de skottelbraai gewoon buiten kan blijven staan, zonder dat het stoffig of vies wordt. Voor de campinggaz partygril heb ik een draagzak/tas gekocht, dat is handiger als de doos en neemt minder ruimte in.

Voor wie naar Zwitserland gaat met kinderen…….. Je kunt er een juniorkarte kopen voor de kinderen, kosten 20chf per kaart en je hoeft maar max. 2 kaarten te kopen…….dus 3e kind en meer zijn gratis. Kinderen tot 16 jaar. Geldig in bus en kabelbanen en een heel jaar geldig. Zie ook: http://mct.sbb.ch/mct/reisemarkt/abonnemente/juniorkarte.htm

In steeds meer landen is een reflectievest verplicht waaronder Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Kroatië, Finland, België en nu ook in Frankrijk een reflecterend vest te dragen bij pech of een ongeluk. Een vestje moet verplicht in de auto worden meegenomen en het moet worden gedragen als u de auto buiten de bebouwde kom of op en auto(snel)weg verlaat in geval van pech, een ongeval of om een andere reden.

Als je op een luchtbed slaapt en je hebt het koud, dan is het beste een isolerende deken tussen je zelf en het luchtbed. De iso deken onder het luchtbed werkt minder omdat de lucht in het luchtbed in beweging blijft waar door het bed koud blijft aan voelen. De beste isolatie bereik je met stilstaande lucht. Uitleg: het luchtbed is één open ruimte van binnen. De lucht gaat dus circuleren. Immers er is koude lucht en warme lucht dat gaat bewegen en elke beweging pompt lucht als het ware rond. De koude en warme lucht mengen zich dus goed met als resultaat dat het snel vrij koud is. De selfinflatable matjes hebben dat niet omdat de lucht in het matje min of meer stil blijft staan door het schuim in het matje. Die zijn dan ook een heel stuk warmer dan een luchtbed.

Ik lees regelmatig over het gebruik van ty-rips, maar wat ik ook erg handig vind is het zogenoemde Ducktape, tape met een linnen rug wat je zo kunt afscheuren en werkelijk voor honderd en dingen te gebruiken.

Gele vlam en walmen kunnen ook komen door een verkeerde drukregelaar. Als er een regelaar van 30 gr. nodig is en je gebruikt er één van 50 gr. dan krijgt de brander meer gas dan hij aan kan, waardoor je een onvolledige verbranding krijgt.

Reactie van een ervaren installateur
Het werkt andersom als de druk te laag is krijg je een gele vlam deze duidt op onvolledige verbranding door te weinig zuurstof, dus ook vorming van koolmonoxide, verdere oorzaak kan zijn dat de mengbuis (luchttoevoer) onder de brander verstopt of vervuild is bijv. door spinnen.
De mengbuis werkt als een venturi, deze zuigt dus de juiste hoeveelheid lucht mee, om voor een mooie blauwe verbranding van het gas te zorgen.
Ga je nu een verkeerde drukregelaar gebruiken dan is de uitstroomsnelheid van het gas hoger en zal er te veel lucht meegezogen worden.
Hierdoor krijgt de vlam een andere blauwe kleur, gaat afblazen (los van de brander branden) en geeft meestal een scherpe onaangename lucht.

Ik heb voor onze Jametic opzetpoten met wielen gemaakt. 2 met rem en 2 zonder rem. Voor je de keuken eraf tilt op de keukenpoten zetten met vleugelmoeren, poten uitklappen. Als je dan de keuken eraf tilt kan je hem gelijk naar zijn plaats rijden. Hele fijne vouwwagens maar ze hebben zware keukens, ook makkelijk als je de keuken buiten wilt zetten. Snel en scheelt een hoop tillen, zeker als je niet zo’n sterke rug heb.

We nemen altijd een heleboel plastic zakken, die je in alle winkels krijgt bij je boodschappen, mee. Je stopt ze gemakkelijk ergens tussen.Zo heb je elke dag een schone vuilniszak, die ik met een haring in de grond vast zet.

Soms is er tussen piramidetent en aanritsbare luifel bij de stokken een te groot gat voor een regenhoedje. Gevolg: er lekt regen langs de stok. Wij gebruiken 2 deksels van Jodenkoekenbussen. Gewoon erdoor prikken en je hebt regenhoedjes van 10 cm doorsnede.
Om te voorkomen dat glazen potten onderweg tegen elkaar kapot gaan, doe ik ze in een lege jodenkoekbus. Een 600 gr pindakaas- en duopenotti pot passen er precies in.

Neem waterschoentjes mee, heel fijn als de bodem van de rivier uit stenen bestaat.
Neem als man of jongen ook een “gewone” speedo zwembroek mee als je naar Frankrijk gaat, want in sommige zwembaden mag je niet met een boxer aan zwemmen.
Contanten altijd over meerdere personen verspreiden, evenals bankpassen en creditcards. Zo kun je bij diefstal van de 1 toch nog geld opnemen.
Over tentharingen kunnen ook die handige pingpongballetjes die je op iedere camping wel vindt.
Bij de ANWB heb ik een plastic containertje gekocht, hier kun je het geld en pasjes indoen en om je nek hangen als je gaat zwemmen (hij blijft niet onbeperkt urenlang waterdicht), handig als er niemand is om op de spullen te passen.
Heb je een stationwagen met zo’n leuke klep om achterin alles aan het zicht te onttrekken? Laat hem bij het parkeren vooral open, dan zien de potentiële dieven tenminste dat er niets kostbaars in ligt.

Tips na aanrijding in het buitenland:
Bent u slachtoffer van een aanrijding in het buitenland? Let dan goed op! Een aantal tips.
1. Teken formulieren niet of anders alleen onder voorbehoud. Wie zijn handtekening zet onder een tekst die hij niet begrijpt, zit toch aan zijn handtekening vast en kan daardoor ongewild of onbedoelde schuld erkennen.
Wees ook voorzichtig met het ondertekenen van het Europees schadeformulier. Hoewel daarop staat vermeld dat ondertekening geen erkenning van aansprakelijkheid inhoudt, willen buitenlandse rechters daar wel eens anders over denken.
2. Leg een (wegwerp)camera in de auto en fotografeer na een aanrijding de situatie ter plekke. Leg zoveel mogelijk feiten en omstandigheden vast. Verplaats de auto’s niet voordat de politie ter plekke is.
3. Zoek getuigen, noteer kentekens en vraag zo mogelijk om adressen. Dus ook van de vriendelijke medelander die even stop en vraagt ‘alles goed?’ om daarna weer door te rijden. Zijn verklaring kan later van groot belang zijn.
4. Laat de schade door een erkend deskundige vaststellen. Geef geen opdracht tot reparatie zonder overleg met de verzekering.
5. Reparateurs vragen vaak een blanco, ondertekende slip van een creditcard als betalingsgarantie. Als er later contant wordt afgerekend, sta er dan op dat deze slip in uw aanwezigheid wordt verscheurd.
Wie dit vergeet, loopt kans dat een malafide reparateur het bedrag nogmaals via de creditcard int. Voor de gedupeerde zal het vrijwel onmogelijk zijn om te bewijzen dat hij is getild. Hij is dus zijn geld kwijt.

Handdoeken, badlakens e.d. beslaan erg veel ruimte onderweg. Er zijn 2 mogelijkheden:
– leg ze languit op de achterbank. De kinderen kunnen er gewoon op gaan zitten. Je kunt zo echt een laag of 5 of 6 neerleggen.
– vacuümzakken (regelmatig te koop bij Kruidvat of Trekpleister). Scheelt heel veel in ruimte. Thuis zuig je ze vacuüm met stofzuiger, op de camping met de voetpomp!

Draadloos internet op de camping in Europa http://www.eurocampings.net/nl/europa/ Klik op meer voorzieningen, diversen, WIFI punt of WIFI 80 %.

Voor degene die een internetcafé bezoeken in Italië je moet je paspoort laten zien.

Parasolkapstokje, het kapstokje heeft vier haken en is met een vleugelmoertje vast te zetten opvrijwel elke parasol. Adviesprijs 4,95

Heb je een zaklamp nodig, kan je nergens batterijen vinden. Of ze moeten nog opgeladen worden. Met de MagicTorch zijn die soort problemen voorbij. Een minuutje schudden. Dat is alles. Het is genoeg voor minimaal twee uur lang zaklamplicht. Het schudden levert energie op. Inductie, heet dat ook wel. De energie wordt in dit geval in een accu in de zaklamp opgeslagen. Niet alleen handig, maar ook lekker milieuvriendelijk. De MagicTorch is waterdicht, schokabsorberend en drijft op water. http://www.magictorch.nl/

Nog een tip voor de inloop van je tent of voortent. Bij een woninginrichtingzaak verkopen ze stukjes vloerbedekking voor 1 euro, in de maat van een voetenmatje. Ideaal op de camping want als het dan vuil of vies is, gooi je het zo weg en heb je geen rotzooi in je tent.

Om kleine spullen op te bergen hebben wij van die auto opbergzakken, die je achter de stoel kunt bevestigen. Je hangt ze aan de tentstok om je hebt een enorme opbergruimte voor kleine spullen.

Als het ’s nachts wat kouder wordt en je hebt last van koude voeten, neem dan een lege glazen fles met schroefdop. Doe daar warm water in en sluit de dop goed af. Wikkel het in een handdoek en leg deze een uur voor het slapen gaan in de slaapzak en je hebt heerlijk warme voeten.

Wij gebruiken een plastic fles, zonder een handdoek en ook weer niet te heet.

Voor de schoenen heb ik een klapkrat onder de tafel van de treinzit staan. Altijd de schoenen opgeruimd en als je ze nodig zijn. kun je ze zo pakken.

Ik las de KCK in de bibliotheek, daar stond in dat je in Italië op vertoon van je paspoort gratis lid wordt van de plaatselijke bibliotheek. Je krijgt een pasje en zo kan je maximaal gratis 3 uur internetten. Dus dat is het proberen waard.

Een plastic tijdschrifthanger is ook handig om in je voortent hangen met schoenen.

Wij gebruiken ook een droogmolen, maar om hem vast te zetten hebben wij gaten in de poten geboord. Daar een trekmoer in gedaan. Vervolgens het schroefdraad uit de trekmoer geboord. En er past een haring in. Haringen heb je doorgaans toch voldoende mee.

De droogmolen hebben we door het open gedeelte van de dissel in de grond gezet, zodat de poot van de droogmolen tegen één kant van de dissel stond.

Wij zetten hem altijd vast met een pen vlak bij het uiteinde van alle vier de pootjes, waarbij het uitstekende (ronde) deel van de pen over het pootje valt.

Belangrijke zaken zoals je paspoort, rijbewijs en wat je nog meer wilt voor het buitenland, kun je scannen en als email aan je eigen Hotmail adres sturen. Zo kun je het overal ter wereld openen. Mijn zoon heeft ook zijn TAN-codes gescand, niet overal is mobiel tel. te ontvangen, Internet bijna wel overal.

Roest weghalen van stoelen en ligbedden, tafels: als aluminium geoxideerd is, is het lastig om dit helemaal te verwijderen. Toch bestaan er allerlei middelen voor om aluminium tuinmeubelen schoon te maken, bijvoorbeeld van het merk HG.

Stekkers binnen een Europa http://www.camperleven.nl/index.php?doc=stekkers

lastieken vergaan vaak, en als het vaste tent elastieken zijn is er niet al te vaak een goed alternatief. Ik gebruik daarom de brede elastieken van de ‘postbode’. Goedkoop en prima bruikbaar! Ik slinger ze ook om de buizen van de voortent heen, en daar hang ik dan bijv. mijn veger+blikje aan! Losse s-haken gebruik ik voor dingen met een haakje of lusje. Ik neem er ook altijd een mee als ik ga douchen, heb zo extra ruimte om een badtas aan te hangen, want soms heb je pech en moet alles op een klein plankje/hoekje gelegd worden en wordt het nat.

Databank (auto)snelwegen in Frankrijk: http://saratlas.free.fr/index.php?page=edito&lang=nl

Deze databank verenigt alle gegevens betreffende de Franse autosnelwegen en snelwegen, zoals hun lengte, de verkeerswisselaars, de uitzonderlijke kunstwerken, enz.
Europese zorgpas.

Elke Nederlander die een zorgverzekering in de zin van de Zorgverzekeringswet heeft afgesloten, heeft recht op afgifte van een EHIC (European Health Insurance Card) door zijn zorgverzekeraar. U kunt de EHIC op verzoek aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

De EHIC is te gebruiken bij tijdelijk verblijf (bijvoorbeeld: vakantie) in een lidstaat van de EU, de EER, Zwitserland en Australië. Op vertoon van de EHIC krijgt u in die landen recht op medische noodzakelijke zorg volgens de wetgeving van het land waar u tijdelijk verblijft. In sommige landen wordt tevens een legitimatiebewijs gevraagd.
Wanneer u gebruik maakt van de diensten van een zorgaanbieder die niet onder het buitenlandse gezondheidszorgsysteem gedekt zijn kunt u geen gebruik maken van de EHIC (bijvoorbeeld: bij privé-klinieken). Veelal behoeft u echter de kosten van de zorg niet voor te schieten. In beginsel declareren de zorgaanbieders de nota’s rechtstreeks bij de verzekeringinstelling van het betreffende land.

De wettelijke regelingen van de landen verschillen. Zo is bijvoorbeeld in sommige landen de zorg gratis, in andere landen betaalt u een deel van de kosten (eigen bijdragen) en in weer andere landen moet u alle kosten direct betalen en daarna de vergoeding aanvragen. U doet er dus goed aan voor u op reis gaat een EHIC aan te vragen, maar bewaar ook de rekeningen, voorschriften en kwitanties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s