Douche en toilet

douchewolkNeem een doorzichtige kunststof tas mee als je gaat douchen, dan blijven zelfs in de kleinste douches je spullen droog en je kunt goed zien waar je in de tas moet ‘graaien’ om iets te pakken.

Douche tassen? In Frankrijk wordt je bedolven onder tasjes van de supermarkt, deze gebruiken wij altijd als douchetas, zijn ze kapot of vies – weggooien maar.

Schenk shampoo / badschuim etc. over in kleine flesjes. Kan ook met afwasmiddel.

Maak een soort vleeshaken (van hangertjes bijvoorbeeld). Die kan je dan meenemen om aan de deur van de douche te hangen, want soms zijn er geen haakjes en wordt je tas vies of nat op de grond. Ze zijn ook handig om een lamp in de voortent aan op te hangen.

Je kan toiletdoekjes van Sorbo (blauwe plastic bus met clipsluiting op de deksel) gebruiken om mee te nemen naar het toilet. Doekje over de bril halen, in het toilet werpen en je kunt dan gewoon rustig op een schone bril gaan zitten. Daarna kun je ook nog je handen met desinfecterende gel wassen. Ook ideaal voor onderweg. Het merk is Herome. Dat is een fles met een pompje. Na de wc, altijd schone handen zonder water en zeep en desinfecteert.

Voor de toiletgang hebben wij in de voortent een tas hangen met alles er in; zeep, papier, handdoekje en ook van die papieren wc-brillen. Die leg je op de bril zodat je goed kunt zitten en na afloop spoel je ze gewoon door

Van HG is een desinfecterende spray te koop voor de toiletbril. Handig om samen met de toiletrol in een zakje altijd mee te nemen.

Neem een badjas mee naar de camping. In de caravan kleed je je dan uit, alleen een slip en badjas aan en dan naar de douche. Niets wordt er nat tijdens het douchen. Je droogt je haar af en doet je badjas weer aan en in de caravan droog je je goed af. Je kan ook je slippers aanhouden onder de douche, zo heb je geen kans op voetschimmel. Dit kan ook bij minder warm weer.

Neem in plaats van een plastic zak een emmer met deksel mee naar de douche. ( Bijna iedereen heeft er wel één bij zich).Hierin kunnen alle benodigdheden, zoals je droge kleren, shampoo, handdoek e.d. En je kunt er tijdens het douchen ook je shampoo en/of doucheschuim nog op zetten. Alles in de emmer blijft gegarandeerd droog.

Doe gelijk je bad teenslippers aan, na het douchen loop je naar de tent en kun je je tenen afdrogen en sokken aantrekken in de tuinstoel voor je tent.

Als je gaat douchen op de camping, ga dan in je zwemgoed.. Niks geen gesleep met nieuw ondergoed enz.

Voor het douchen heeft ieder persoon een andere plastic tas. Met daarin shampoo, badschuim, klein badspons in een zakje die je kunt dichtdrukken , crèmespoeling, kam, aangevuld met andere persoonlijke spullen. Niemand grijpt ooit mis, want allemaal hebben we onze eigen spullen in onze eigen tas. Makkelijk te pakken, want je hoeft bijvoorbeeld niet te wachten tot een ander terug komt met de shampoofles.

Ik heb in mijn toilettas altijd een stukje elektrisch installatiedraad van zo’n 40 cm opgerold. Bij gebrek aan een kledinghaak in de douche (wie sloopt toch die dingen?) buig ik van het draad een soort S en ik kan zo het e.e.a. eraan kwijt. Soms is het ook mogelijk het draad om de drukknop te vouwen zodat je beide handen vrij hebt met douchen en niet iedere keer de knop hoeft in te drukken.

Om die laatste reden heb ik een postelastiek in de toilettas. Vaak kun je deze om de stang van de drukknop doen en zo de knop ingedrukt houden.

Ook kun je van dik ijzerdraad, iets langer dan van een tentpen, een spiraal draaien met de laatste slag haaks erop. Draai dat op de kraan en je kunt door aan de laatste slag te draaien de kraan meer of minder open zetten.

Ook – en zeer – aanbevolen bij het doen van de was in die typisch franse spoelbakken.

Een variant op de katoenen toilettas: neem een koordsleutelhanger (of hoe zoiets mag heten). Je weet wel: zo’n reclamekoord voor om je nek met onderaan een bevestiging voor een sleutelbos. Klik daar een klein plastic tasje aan en vul die met toiletrol en andere wc-benodigdheden (maandverband bijv.) Zo voorkom je dat er iets op de (vaak vieze) toiletvloer valt.

Handen wassen. Wil je je handen wassen met vloeibare zeep zonder het pompje mee te nemen naar de wc??
Neem wat vloeibare zeep op je handen in de tent, wrijf dit in/op je handen – wordt eerst wit – doorwrijven – daarna is het weg.
Nu naar de wc – klaar – handen wassen met water en je hebt gelijk zeep.

Neem een verstelbare bloembakhaak (voor op het balkon) mee. Je kan deze gebruiken als (extra)haak in de campingdouche. Over het muurtje of evt. over de deur te hangen.

Wij nemen altijd zo’n douchezak mee op vakantie, ze komen uit de watersport, maar bij kampeerzaken zijn deze ook te krijgen. Je laat de gevulde zak met de zwarte kant naar boven in de zon liggen en na een tijdje heb je genoeg warm water om af te wassen, om je kleuter te douchen (wel even de temperatuur controleren, het water kan echt heel heet worden), of om andere dingen mee te doen waarvoor je anders met een emmer heet water moet gaan slepen over de camping. Er zit een slang aan met een douchekop, en je kunt hem ophangen indien gewenst. Wij hebben onze kinderen vaak genoeg zo onder de douche gezet toen ze klein waren.

Je hebt wel een grote kans op de veteranenziekte met die douchezakken. Om te douchen zou ik ze niet gebruiken. Afwassen zou gaan. Niet de nevel inademen.

Veteranenziekte:
Wat houdt de ziekte in?
De ziekte wordt veroorzaakt door de legionellabacterie en kan in verschillende vormen voorkomen. De lichte vorm van de infectie is de legionella-griep (ook wel Pontiac-fever genoemd). De zware vorm, de veteranenziekte, lijkt op een ernstige longontsteking.

Waar bevindt de legionellabacterie zich?
De legionellabacterie komt voor in de grond en in (leiding)water, maar in zulke kleine aantallen dat de bacterie niet schadelijk is. Het gevaar van de bacterie is dat zij zich tussen een temperatuur van 25 en 55ºC explosief kan vermenigvuldigen. Vooral als het water bij deze temperatuur stilstaat kunnen de bacteriën snel aangroeien. Dit kan voorkomen worden door sterke doorstroming van het water.
Hoe kan ik besmet raken?
Als water zich in nevelvorm in de lucht bevindt, kan de bacterie ingeademd worden. Dit kan een besmetting veroorzaken. U kunt echter met een gerust hart (leiding)water drinken. De ziekte is niet besmettelijk

Het water kan in een douchezak wel 80 graden worden!, wij moesten vaak koud water toevoegen om de temperatuur lekker te krijgen om er ook onder te douchen. Veteranenziekte ontstaat door waternevel, geloof mij, de douchekop van zo’n zak geeft niet echt een nevel. Je moet natuurlijk niet de zak 3 dagen laten liggen en dan gebruiken, neerleggen als je hem nodig hebt, en dan het water goed heet laten worden. En dan meteen gebruiken. Ik denk dat je in de gemiddelde openbare douche ook kans op veteranenziekte hebt, dus altijd oppassen met koorts en dergelijke, ook op vakantie!

Voor mijn kinderen mijn kinderen heb ik wegwerpwashandjes gekocht. Een ideale oplossing toen mijn oudste dochter tijdens de vakantie was besmet met een besmettelijke bacterie.

Plaats een reactie