Inpakken auto en vouwwagen

new Tips om je bagage zo handig en veilig mogelijk in te pakken. Je kunt de video hier bekijken:

Kleding niet opvouwen, maar oprollen, resultaat geen kreukels, en het neemt minder plaats in.

Neem van thuis geen proviand mee dat je in je vakantieland kunt kopen.

Koop een aantal vouwkratten en leg daar de kleren in. Deze zijn op de plaats van bestemming makkelijk te stapelen. Een stickertje er op met de naam van wie de kleren erin zitten, en je zet ze op elkaar in een hoek van de (voor)tent. Zo kun je op een kleine ruimte heel veel kwijt. En door de gaten worden de kleren nog geventileerd ook.

Voor kleding kan je van die doorzichtige plastic bakken met deksel op wieltjes meenemen. Op plaats van bestemming kan je dan de deksels eraf halen en deze vullen met pannen, borden, bestek, proviand enz. en onder het keukentje op de grond neerzetten, zodat alles hierin droog blijft. Gebruik dan een deksel voor het speelgoed van de kinderen (overzichtelijk, droog en opgeruimd). De bakken waar de kleding gewoon in blijft zitten kan je onder de vouwwagen schuiven.

Wij hebben elk onze eigen curverbox met deksel voor onze kleren. Ze zijn veel handiger dan koffers en ze passen onderweg precies tussen de twee banken van de vouwwagen. Op de plaats van bestemming zetten we ze onder de vouwwagen, aan de kant waar geen ondertent zit, dan nemen ze ook geen ruimte in de voortent. Bovendien zijn ze water- en vochtdicht.

Pak je kleding niet in weekend tassen in, je bent geneigd om deze vol te proppen. Doe je kleren in plastic zakken, je haalt de lucht er dan ook beter uit, bijvoorbeeld met een stofzuiger of luchtbed pomp. Handdoeken kan je los in de kofferbak doen of in de dakkoffer, die kun je overal nog wel tussen proppen, evenals hoeslakens.

Ook handig om mee te nemen is een zakje ty-rips. Ideaal voor allerlei zaken. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld voor nood, als een van de plasticjes waar je tent elastiek aan vast maakt, afbreekt. Ook kun je er de lampen (gewone simpele looplampen van de doe het zelfzaak) mee ophangen aan de tentstokken. Ook loshangende snoeren kun je ermee vastzetten.

Badlakens nemen erg veel ruimte in. Wij leggen ze altijd op de stoelen neer. Eén over de zitting en één over de leuning. Desnoods dubbelgevouwen. Ook op de achterbank. Zit nog lekker zacht ook. Bovendien kun je grote badlakens ook gebruiken als extra deken voor als het ‘s nachts koud is.

Opgerolde kleding, badlakens en dergelijke nemen veel minder plaats in en kreuken ook minder snel.

Neem een aantal vouwkratjes en pak ze per krat in. 1 met zwemgoed,1 met handdoeken,1 met speelgoed,1 met overnachtingspullen,1 met toilet en slaapspullen enz. Je zet ze zo in de auto en het is ideaal in de tent. Je zet ze zo op de plek van bestemming en thuis zet je alle kratten weer in de juiste kamer en is alles zo weer opgeruimd. In de tent heb ik bij de ingang een krat staan voor de schoenen en een krat voor het buitenspeelgoed. Ideaal voor een opgeruimde tent.

Als je een kleine auto hebt en met de tent kampeert, moet je juist niet alles in kratten stoppen, want die nemen relatief veel ruimte in. Neem 2 opvouwbare mee voor gebruik op de camping. Kleding, zwemspullen etc. kun je relatief netjes opgevouwen in losse plastic tassen stoppen. Die kun je veel makkelijker opbergen, bijvoorbeeld tussen de autostoelen. Hetzelfde geldt voor dekbedden en luchtbedden. Die heb je onderweg toch niet nodig en dan liggen ze uit de weg.

Neem je kussens mee, dan kunnen die ook op de achterbank. Je kunt ze gebruiken als kussen of als tafel (plastic zak er omheen)/Scheelt weer ruimte.

Lakens, slaapzakken en badlakens zou je op de achterbank kunnen uitspreiden en als je kleine kinderen hebt, zou je de ruimte voor hun voetjes kunnen opvullen met bijv. koelbox, boeken, schoenentas. (Niet los i.v.m. rem gevaar). Je bouwt dus ’n soort platform op de achterbank.

Beladen van de vouwwagen: De zware dingen leg je in het middenstuk en vooral op je banden. Goed het gewicht verdelen. Op de dissel in de disselbak kan de campingkoelkast in. De spullen voor de overnachtingcamping kunnen allemaal bij elkaar bij de hand. Maak voor iedereen een plastic tasjes met shampoo, crèmespoeling, spons, badschuim, kam. Die kan dan de hele vakantie gebruikt worden, zodat als het nodig is, iedereen tegelijk kan douchen. Handdoeken voor onderweg, etenswaar, pannen die je nodig hebt voor de overnachting, verlichting enz. en alles wat je nog meer nodig hebt ook vooraan leggen. In de auto hebben we ook een boodschappenkrat, waar schone kleren, nachtpon, ondergoed, zaklantaarn, wekker, medicijnendoos etc. in zit. Die zetten we dan bij aankomst in de vouwwagen zelf.

Voor vouwwagenkampeerders. Als je bankjes in je wagen hebt kun je de ruimte eronder gebruiken voor opslag. Koop bij bijvoorbeeld XENOS diverse maten kunststof bakjes, met en zonder deksel. Meet wel eerst de maat van de bankruimte op. Pak per bakje de kleren in. Iedereen heeft bijvoorbeeld een bakje T-shirts, ondergoed, sokken, korte broeken enz. Deze bakjes kun je rustig inpakken en dan kant en klaar op hun plaats zetten, net zo handig als in een gewone caravan.

Voor vouwwagenbezitters betreffende het vervoeren van lastige tentstokken. Maak ze met bijvoorbeeld een sjorband vast aan de bermkeuken. Dit is goed voor je gewichtsverdeling en je bespaart er een hoop ruimte mee.
Maak je luifel met plastic trekstrips ( te koop voor een paar euro bij bouwmarkten) vast aan je vouwwagen, zodat je hem meteen mee vouwt met inklappen. Als je ergens wilt overnachten zonder voortent, heb je nooit last van inregenen.

Doe je kleding e.d. in tassen of vuilniszakken, en je keukenvoorraad in een vouwkrat. Dit zet je op de bodem van de wagenbak (let wel op waar je as zit i.v.m. zware dingen).
Zet je koelkast elke keer meteen aan als je aankomt op een camping, en pas uit op het laatste moment uit.

Wij hebben op onze aanhanger een pvc buis met een flinke diameter. Aan de uiteinden zitten draaidoppen, met een slotje erdoor. Hij zit vast met ty-rips. Er kan heel veel in, paraplu, parasol, vishengels, maar je kunt hem ook vullen met opgerolde handdoeken, voorraad of wat je maar wilt.

Zit er ruimte in het reservewiel? Wij doen er op de terugweg, wanneer de auto altijd kleiner lijkt dan heen, een zak met vuile was in.
Controleer of je reserve wiel nog hard is. Bij de benzine pomp moet je voor de grap is aan 5 mensen vragen of hun reserve wiel wel genoeg op spanning is. Zeker 4 hebben er geen flauw idee van en nummer 5 heeft al eens met een lekke band en een leeg wiel gestaan.

Prop je reserve wiel tussen de bank en de voorstoel, als daar plaats is. Een lekke band komt altijd in het donker, in de regen en als je al laat bent. Als je dan eerst je moeizaam ingepakte camping spullen moet uitpakken, voordat je bij je reserve wiel bent, is natuurlijk een ramp.

Extra schoenen worden vaak gezien als een last. Ik herinner mij dat mijn ouders vroeger schoenen onder de stoelen van de bestuurder en de bijzitter stopte. Daarbovenop een plank. Handig als je achterin kleine kinderen hebt zitten of met z’n tweeën bepakt bent en/of een kleine auto hebt. Ook handig om kleine kinderen in de auto op de slaapzakken te laten zitten. Ze zijn nog te klein om hun hoofd tegen het plafond te stoten en het idee dat de slaapzakken extra bagageruimte innemen, lost het hiermee op. Verder kun je aan de rugkant van bestuurders- en bijzitterstoel in de auto voor kinderen hangzakken met vakjes bevestigen, waarin allerlei spelletjes, boekjes etc. kunt bergen.

Een gedachte over “Inpakken auto en vouwwagen

  1. Fijn om deze verzameling tips bij elkaar te zien. Ik zit me nog het hoofd te breken hoe ik onze vouwwagen het handigst kan inpakken. Waarschijnlijk zal ik een paar vakanties nodig hebben om het voor onze situatie te perfectioneren. Maar ideeën opdoen versnelt dat proces zeker!
    Wel één opmerking over slaapzakken / badlakens e.d. op de achterbank. Dat leek mijn moeder destijds ook een goed plan. Ze had er alleen even niet op gerekend dat dochterlief (ik dus) wel eens wagenziek zou kunnen worden… gevolg: de vakantie begon met een enorme berg was! Denk er dus over na of je dit risico wilt nemen. Bij kleine kinderen kun je inderdaad veel kwijt tussen de voorstoelen en de achterbank, maar denk het wel af om eventuele problemen bij ‘lekkage’ te voorkomen. 😉

Plaats een reactie