Warmte en verlichting

warmtewolkVooral in de bergen kan het ’s avonds koud worden. Tip: Neem een kleine bloempot mee (Terra Cotta). Haal de bodem eruit en zet hem omgekeerd op het “gasstel”. Brander aan en klaar is je kacheltje.

Een luchtbed is ’s nachts vaak erg koud is. Een slaapzak op het luchtbed of een isolatiematje doet wonderen. Een stretchhoes met bandjes van achteren houdt alles op z’n plaats en is na de vakantie goed te wassen. Neem ook gewone (dons-)dekbedden mee. Die nemen maar nauwelijks meer ruimte in dan slaapzakken en zijn heel lekker warm.

Als je het ’s nachts koud hebt, moet je er vanuit gaan dat deze kou van onderen komt. Dat betekent dat je een isolatielaagje op het luchtbed en onder je slaapzak aan moet brengen (stukje schuimrubber). Eventueel helpen kranten als tijdelijke oplossing ook. Een gaslamp met een elektronische ontsteking, is voor kinderen ideaal want die kunnen de gaslamp zelf aandoen zonder dat er een lucifer aan te pas komt.

In de stoelen kussens doen, dan is het ’s avonds niet zo koud. Als je er een handdoek overheen legt, en een T-shirt ertussen, dan zijn die glad zonder te strijken.

Van die statiegeldloze flessen kun je nog meer maken. Je kunt er bijvoorbeeld door de kinderen enkele lampions van laten maken. Neem het onderste deel van de fles en beplak / versier deze met stiften en plakkers. Maak twee gaatjes aan de bovenkant en doe er een touwtje door. Waxinelichtje er in, klaar. Je kunt ze ook als feestverlichting op tafel zetten.

Neem een lamp mee met batterijen voor noodgevallen. Als de stroom uit mocht vallen en bij onweer. Dan halen wij de stroomvoorziening naar de caravan los. En doen wij de batterijlamp aan. Bij onweer doen wij sowieso een lamp aan voor de kinderen. Dan lijken de bliksemflitsen minder erg.

Een lamp op batterijen kun je in je slaapgedeelte zetten. Als je naar bed gaat, of even iets moeten pakken uit het slaapgedeelte ’s avonds, kun je deze aan doen. Als je gaat slapen zet hem dan bij het hoofdeind neer.

Leg in de auto een zaklampje voor als je in het donker aankomt of om de weg naar en in de tent kunnen vinden.

Neem een lege waterfles, maak 7 a 8 cm van de bodem met een scherp mesje een klein deurtje, doe voor de stabiliteit wat steentjes of aarde op de bodem, hierop een theelichtje. En je hebt mooie sfeer verlichting die niet uitwaait. Plaats er zoveel als je wilt.

Een verlichtingssysteem op 12 volt dat bestaat uit een tweelingsnoer van ongeveer 10 meter met steker voor in auto (moet wel altijd spanning op staan)met nog een stuk van ongeveer 10 meter met daaraan een stuk of 6 aftakkingen van ongeveer 10 cm met daar weer aan tulpstekers (female, zitten ook aan een stereo, te krijgen in elektronica hobby zaak). Verder losse 12V autolampjes in plastic bakjes (ooit gemaakt in vizierbolletjes) en een snoerschakelaar en een male steker. Zo kan je overal een lichtpunt aansluiten ook in bijzettentjes. Veilige spanning en altijd overal licht. Je moet wel een beetje handig zijn met solderen. Wekt bij mij al 15 jaar probleemloos.

Een zekering er tussen is wel handig, evenals een zogenaamde BatteryGuard.
Lege glazen potjes beplakken met vliegerpapier in vrolijke kleuren (met behangsellijm), zo hadden wij gezellige lichtjes ’s avonds.

Wij hebben elke keer een ´kerst´lichtslang met tyripjes vast gemaakt aan onze tentstokken lopend vanaf de caravan door de voortent door de luifel en aan de andere kant weer terug. Dit geeft een sfeervol licht in de tent en onder de luifel, je kunt er zelfs goed bij lezen en is niet te fel. Je staat er versteld van hoe weinig ampère dit gebruikt

Ik ben een tegenstander van lichtslangen aan de voortent. Doe mij maar een gewone gas- of benzinelamp.

Plaats een reactie