Reis en reisziekte

reiswolkOp een moment dat het goed uitkomt bolletjes (of sneetjes brood) besmeren en beleggen. In de vriezer leggen. Wij gaan meestal rond 04.00 uur weg (’s morgens). Brood in de caravan leggen en bij de eerste stop heerlijke ‘verse’ broodjes.

Blijf altijd bij de auto in verband met inbraak. Parkeer als er nog genoeg ruimte is de auto en vouwwagen op een vrachtwagen parkeerplaats. Doe tijdens een stop, altijd RAMEN EN DEUREN DICHT! Als er een stenen picknicktafel pal naast de weg staat kun je daar gaan lunchen. Neem een oud laken mee en gooi die over de tafel heen.

Ik heb enige tijd vrachtwagen en ook touringcar gereden, ik heb regelmatig meegemaakt en zie het nu nog vaak als ik met mijn personenauto onderweg ben, dat, als ik aan mijn wettelijk verplichte stop cq rusttijd toe was, onze plaatsen vol stonden met personenauto’s en caravans.
Vaak was er voldoende plaats op de “kleine” parkeerplaatsen, maar dat was lastig inparkeren of moet men verder lopen naar het restaurant, zelfs op vakantie hebben sommige mensen daar geen tijd voor.
Als ik dan een opmerking tegen de (soms) aanwezige bestuurders maakte kreeg ik meestal te horen dat het maar voor even was, of er was zo net geen plaats.
Ik moest drie kwartier rust houden, of mijn passagiers waren aan pauze toe en kon mijn voertuig dan niet kwijt.
Ik heb daarom al diverse malen maar mijn wagen op (een aantal) personenautoplekken gezet met dan lelijke gezichten van personenauto bestuurders.
Als ik n.l. door zou rijden naar de volgende parkeergelegenheid kwam ik over mijn rijtijd met alle risico’s van dien.
Dit kan n.l. tot een jaar na dato bij nacontrole van de tachoschijven bij de baas alsnog beboet worden,

Je hebt helemaal gelijk, want veel mensen weten het niet. Ik ben er ook later achter gekomen, omdat wij ook op een vrachtwagen parkeerplaats stonden, en een vrachtwagenchauffeur dat aan ons vertelde. Je kunt er zelfs een boete voor krijgen. Nu letten we altijd goed op als we een stop maken. Dezelfde chauffeur vertelde ons ook, dat we goed op het bord moeten letten want op sommige parkeerplaatsen mag het namelijk wel.

Neem voor onderweg oploskoffie mee. De zakjes van Nescafé, verkrijgbaar in verschillende smaken. Water koken en klaar. Koffie opschenken heb ik 1x geprobeerd, doe ik nooit meer! Was niet te drinken.

Na 2 uur rijden een kwartier rusten is het advies van de ANWB. Wij houden ons daar aan en het werkt echt. Een paar korte stops en na het middaguur een wat langere stop. Rond 16.00 uur op zoek naar een overnachtingcamping en je kan rustig je caravan en tentje opzetten. Bijtijds naar bed en ’s morgens weer uitgerust verder voor de laatste etappe.

De eerste dag rijden we het meeste, zodat we de volgende dag nog maar een uurtje of vijf, zes hoeven.

Voor een overnachting onderweg kun je thuis 1 reistas inpakken met de spullen die je die eerste nacht nodig hebben. Leg deze bovenop in de kofferbak. Eenmaal op de camping, haal dan de tafel, stoelen, voortent e.d. uit het middenstuk en leg het buiten (onder de wagen als het regent). Je kunt dan meteen het bed in en hebt snel alles slaapklaar.

Als je geen camping boekt, moet je zorgen dat je voor 12.00 uur op de gewenste camping bent. Dan is er vaak nog plek, daarna wordt het moeilijker.

Ter bescherming van de kussens, aparte hoezen gemaakt van velours badstof. Niet ingewikkeld, gemaakt volgens de hoeslakenmethode. Onze bekleding ziet er nu als nieuw uit! Ander voordeel is dat het niet alleen vuil opneemt, maar ook transpiratievocht!

Nadeel van badlakens en/of slaapzakken op de achterbank is, dat als een van de kinderen moet spugen je bedden- en badgoed ook meteen erg vies is. Lekker hartig voor onderweg : kaasstengels en nootjes bijv. uit blikjes van de lidl : macadamia’s of amandelen

Radio Traffic in Frankrijk oftewel 107.7 ’s Nachts zijn de uitzendingen alleen in het Frans en als je de taal niet of nauwelijks verstaat is dat lastig. Ze hebben wel altijd leuke afwisselende muziek.

Vervoer van kinderen in het buitenland. De regels voor het gebruik van kinderzitjes in het buitenland verschillen nogal eens met de Nederlandse regels. Daarom een overzicht van de regels in de verschillende Europese landen. Overigens in elk Europees land is het gebruik van in de auto aanwezige veiligheidsgordels verplicht. N.B.: Het kinderzitje moet, net als in Nederland, een (EU-)goedkeuring hebben en aangepast zijn aan de leeftijd en het gewicht van het kind. http://www.anwb.nl/published/anwbcms/content/rechtshulp/verkeer/vervoer-kinderen-buitenland.nl.html

Reisziekte

Wat kun je doen aan reisziekte. Tips van een apotheek:

Achteruitrijden in een bus. Een oversteek per boot. Zulke onregelmatige of ritmische bewegingen kunnen reisziekte veroorzaken. Ook bij kinderen die op de achterbank van een auto zitten komt dit vaak voor. De verklaring voor reisziekte is dat je je niet meer met je ogen kunt oriënteren als je op een deinende boot zit of niet op de weg kunt kijken. Het evenwichtsorgaan geeft dan impulsen aan het braakcentrum in de hersenen. Het gevolg is misselijkheid en soms braken, bleek zien en zweten. Elke manier van reizen kan de klachten veroorzaken: te land, ter zee en in de lucht.

Reisziekte komt het meeste voor bij kinderen, vooral in de leeftijd tussen twee en tien jaar. Met het ouder worden nemen de klachten meestal af. Sommige mensen blijven er echter hun leven lang last van houden.
Als de klachten alleen optreden tijdens het reizen, hoeft u niet naar de huisarts te gaan. Met een aantal simpele voorzorgsmaatregelen is reisziekte vaak al te voorkomen. In deze folder leest u welke maatregelen dat zijn. Verder heeft uw apotheek een aantal middelen in huis tegen reisziekte. Let wel: deze middelen kunnen reisziekte alleen voorkomen. in de bijsluiter of op de verpakking staat hoe lang voor vertrek u het middel het beste kunt innemen.

Wat kunt u zelf doen?
Met de volgende voorzorgsmaatregelen kunt u reisziekte vaak voorkomen:

  • Eet een lichte maaltijd voor het vertrek.
  • Laat kinderen tijdens een autorit uit het raam kijken.
  • Rijd niet achteruit in trein, bus of tram.
  • Niet lezen of puzzelen tijdens het rijden.
  • Ga bij een bootreis liefst in de frisse buitenlucht zitten. Het beste is een plaats midden op het achterdek.
  • Kies in een vliegtuig bij voorkeur een plaats in de buurt van de vleugels.

Wat kan uw apotheek voor u doen?
Het kan gebeuren dat u of uw kind ondanks voorzorgsmaatregelen last houdt van reisziekte. Uw apotheek heeft een aantal middelen om dit te voorkomen.
Gaat u op reis en bent u binnen vier uur op de plaats van bestemming, dan is een middel met cyclizine een prima keuze. Duurt de reis langer dan vier uur, dan kunt u het beste een middel met meclozine (Suprimal) of cinnarizine (Primatour) kiezen. Cyclizine, meclozine en cinnarizine kunnen zonder bezwaar worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Cyclizine kunt u ook gebruiken als u borstvoeding geeft.

Middelen als cyclizine, meclozine en cinnarizine hebben een nadeel: het kan zijn dat u er slaperig of suf van wordt. Zoekt u een middel dat niet versuft, dan kunt u capsules met gemberpoeder proberen.
Middelen tegen reisziekte kunnen reisziekte alleen voorkomen als u ze enige tijd voor uw vertrek inneemt. Hebt u eenmaal last van de verschijnselen van reisziekte, dan heeft het geen zin om alsnog een dergelijk middel in te nemen.

In de bijstuiter of op de verpakking leest u hoe lang voor vertrek u het middel het beste in kunt nemen.
U kunt de middelen gebruiken zolang de reis duurt. Bij lange bootreizen hoeft u ze alleen de eerste dagen te slikken. Uw lichaam raakt namelijk na enkele dagen gewend aan de lichte schommeling van de boot. Bij ruw weer kunnen de verschijnselen terugkomen. U kunt dan het beste meteen een zetpil met cyclizine inbrengen.

Tips van anderen:

Tegen reisziekte, de antistatische strip(wordt ook wel anti-kotsstrip genoemd, verkrijgbaar bij de autoshop of tankstation). Heel goed bij kortere afstanden b.v in Nederland.

Voor lange reizen naar het buitenland (bochtige bergwegen e.d.) de reistabletten van Kruidvat of Trekpleister; die hebben een iets andere samenstelling dan Primatour.

Voor kleine kinderen kun je deze tabletjes fijn maken en b.v op een boterham met suiker doen. Dan proeven ze er niets van.

Nog een tip over wagenziekte. In Oostenrijk kreeg ik bij de apotheek, een soort kauwgom, dat je moest innemen zodra je misselijk werd. Dat kauwgommedicijn werkte binnen enkele minuten en urenlang. Voordeel was ook dat je het alleen maar innam als je misselijk was. Hoe het heet weet ik niet meer, maar het zag eruit als die Mentos snoepjes. Ik ging het, voor de vakantie, altijd kopen in Kleef Duitsland. Als je in Duitsland of Oostenrijk bent, loop eens een apotheek binnen, misschien weten ze met dit verhaal wat er bedoeld wordt.

Een watje in het oor werkt ook bij mijn zoontje (watje links als het kind rechts is en rechts als het links is.) Ik heb gehoord dat het werkt doordat het evenwichtsorgaan in het oor zit. Ik zorg er ook voor dat mijn zoontje zoveel mogelijk naar buiten kijkt.

Bij wagenziekte in het midden van de achterbank gaan zitten, zo kan je tussen de voorstoelen kijken. Voor de zekerheid hebben wij altijd het homeopathische middel Cocculus bij ons, 1 of 2 tabletjes en een kwartier wachten, dan kunnen we al weer verder en geven er haar nog een. We hebben zo’n flesje dus altijd in de auto staan.

Als ze pilletjes vies vinden, koop dan bij de apotheek lege capsules (kleinste maat) en doe daar een half (of kwart) pilletje in. Met een beetje drinken krijg je ze zo weg en heb je geen last van de vieze smaak.

Er zijn ook homeopathische pilletjes tegen reisziekte. Volgens mijn kinderen werken ze beter dan primatour. Groot voordeel is ook dat je ze op de tong uiteen laat vallen (is neutraal van smaak en zo weg). Je hoeft dus geen drinken bij de hand te hebben.

Er zijn polsbandjes in de handel met een soort kraal erin; deze kraal moet aan de binnenzijde van je pols in het ‘kuiltje’ een soort drukpunt vormen. Te koop bij de drogist. Ze werken perfect, geen pillen en sufheid.

Ik gebruik altijd Bach Bloesem druppeltjes. Het nadeel is dat het niet kant en klaar te koop is, maar dat je het zelf moet samenstellen. 3 druppeltjes Scleranthus en 3 druppeltjes Rescue in een pipetflesje met bronwater doen. Dan een half uur van te voren 4 druppeltjes van dat flesje in je mond doen.

Mijn oudste zoon van 7 jaar is ook altijd wagenziek. Heel zielig gewoon. Ik heb echt alles geprobeerd wat de drogist, reformzaak en apotheek hebben. Niets leek te helpen. Tot ik die armbandjes in handen kreeg. Ze heten Seabands, en ze zijn echt geweldig. We zijn al naar Oostenrijk en Kroatië op vakantie geweest, en hij is al diverse keren naar Parijs geweest, en niets aan het handje. Ze zijn verkrijgbaar bij de apotheek en kosten ongeveer 15 euro. De uitvinder van deze dingen verdiend een prijs!

Ik ben zelf zeeziek en mijn zoontje wagenziek. Ik heb in Australië ook Seabands gekocht. Dit zijn gebreide polsbandjes met op elke band een drukpunt (knopje). Ze zijn te koop bij de DA. Helemaal top. Geen chemische rotzooi in je mik. Werkt super! Koop niet te snel de kindermaat, die zijn nogal klein. Mijn zoontje van 5 heeft gewoon de volwassenmaat.

De ANWB heeft er een goed ‘middel’ voor. Het is net als iemand anders al zei een polsbandje met een drukpunt erop. Het is een donkerblauw polsbandje dat je om je pols doet een half uur voordat je in de auto gaat en er zit een soort bolletje op wat op een plek in je pols moet drukken. Deze plek is een acupunctuurplek die dus reisziekte tegengaat. Ze zijn te koop bij ANWB-verkooppunten en heten: acustraps.

Vraag de bestuurder van de auto om bochtige wegen zoveel mogelijk te vermijden en rustig op te trekken en af te remmen. Een auto met stugge vering zorgt ook voor minder wagenziekte dan een die soepel geveerd is

Ik heb een middel, helaas alleen in Frankrijk (zonder recept te verkrijgen) wat wij al 10 jaar gebruiken, te koop bij de apotheek daar en is na een tip van campingeigenaresse uit Frankrijk (Hollandse, maar nu wonend in Frankrijk), nooit meer uit onze medicijntas verdwenen. Wij laten het door kennissen meenemen of opsturen want het werkt grandioos ( toen wij zelf nog naar Frankrijk op vakantie gingen namen we voor Jan en Alleman een hele voorraad uit de apotheek mee), mijn zoon van 19 gebruikt het nu nog en een heel groot voordeel je hoeft er maar 1 per 24 uur in te nemen en je wordt er niet slaperig van, en nu de naam: Mercalm. Als niets meer helpt, zoals bij ons een ware zegen.

Een gedachte over “Reis en reisziekte

Plaats een reactie