Tentkampeerders en tent

tentwolkOnze spullen zitten in 2 afsluitbare kratten, 1 voor de kookspullen zoals pannen, borden e.d. en 1 voor allerlei losse spullen zoals zaklampen. Op een overnachtingcamping laten we de tafel in de auto en gebruiken we een krat als tafel. We kopen o.a. desinfecterende zeep die je kunt gebruiken zonder water, handig voor in je rugzak. In de auto ligt een zaklampje voor als we in het donker aankomen of om de weg naar en in de tent kunnen vinden. We hebben een fietsdrager die gekanteld kan worden zodat we in de kofferbak kunnen met de fietsen op de drager.

Een aantal vouwkratjes kopen. Per krat inpakken: 1 met zwemgoed,1 met handdoeken,1 met speelgoed,1 met overnachtingspullen,1 met toilet en slaapspullen enz. Zo in de auto zetten, en in de tent zet je ze zo op de plek van bestemming en thuis zet je alle kratten weer in de juiste kamer en is alles zo weer opgeruimd!!! In de tent heb ik bij de ingang een krat staan voor de schoenen, en een krat voor het buitenspeelgoed! Ideaal voor een opgeruimde tent!

Voor de keukenspullen, die rond zouden slingeren in onze piramide tent heb ik twee open kistjes gemaakt. Tijdens de reis zitten ze vol met alles wat je bij het koken en eten op de camping nodig hebt. Ieder kistje heeft een inlegplankje. Als je het keukenhoekje in de tent in orde maakt, zet je de kistjes op een kant. Je kunt zo in vier rekjes alles netjes opbergen.

Een automatje of een aerotex voor de tentingang is ideaal.

Als je samen met nog 1 persoon met een tentje op bv. op strandvakantie gaat, dan laat ik altijd 1 pinpas en wat geld in de tent (in een sok, die NIET schoon is) en neem die van de ander mee naar het strand. Dit, omdat men nooit je spullen op het strand EN op de camping steelt. Zo heb je altijd nog geld beschikbaar en kan je toch samen de zee in.

Als er een gaatje in de tent zit waar mieren massaal doorheen komen en je geen insectenverdelger hebt of iets als lijm, dan moet je Wc-papier nat maken en aan de binnenkant van de tent tegen het gaatje stoppen. Aanbevolen is ook de buitenkant te doen. Met pleisters het gaatje afplakken kan natuurlijk ook.

Als je een kleine auto hebt en met de tent kampeert (zoals wij): juist niet alles in kratten stoppen, want die nemen relatief veel ruimte in. Ik neem 2 opvouwbare mee en die zijn voor gebruik op de camping. Kleding, zwemspullen etc. stop ik relatief netjes opgevouwen in losse plastic tassen. Die kun je veel makkelijker opbergen: bv. tussen de autostoelen. Hetzelfde geldt voor de dekbedden en luchtbedden. Die heb je onderweg toch niet nodig en dan liggen ze uit de weg. En tussen opgevouwen campingstoelen passen ook handdoeken!

Makkelijk haringen uit de grond te trekken, neem een gewone klauwhamer mee, werkt perfect. Als je op harde klei / rotsbodem de haringen er toch niet uit krijgt, gooi dan een flinke plens water om de haring en na 5 minuten gaat het wel.

Kom je vaak in gebieden waar het flink kan stormen heb je een stormband nodig. Geen overbodige luxe.

Zet de vouwwagen compleet op een goed grondzeil, dus ook het gedeelte van de bak. Dat scheelt met ongedierte en met optrekkend vocht.

Wij leggen geen plastic meer onder het voortenttapijt. (van dat jute met een rubberlaagje erover) Het blijft nu veel schoner en kruimels, limonade enz. vallen er nu zo doorheen.

Altijd een tentluier (is een lap plastic) onder het grondzeil dat scheelt een hoop geboen.

Tentreiniging;
HARSVLEKKEN: Eerst afschrapen en daarna met alcohol of terpentine behandelen. Katoen moet hierna weer waterdicht gemaakt worden met een impregneermiddel.
VETVLEKKEN: Dep zoveel mogelijk op met bijvoorbeeld wc-papier. De rest met terpentine verwijderen. Nabehandelen met alkalivrije zeep. Katoendoek moet hierna weer waterdicht gemaakt worden met een impregneermiddel.
VOGELPOEP: Schraap of veeg de verse vogelpoep zo snel mogelijk van het tentdoek. Verwijder de rest met royaal lauw water. Overblijfselen zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.
ROESTVLEKKEN: Hier moet je niet te veel aan doen, meestal wordt het alleen maar erger. Eventueel kun je het proberen met citroensap. Hierna met vochtige doeken en een niet te warm strijkijzer afwerken.
SCHIMMELS EN ‘HET WEER’: Hier is vrijwel niets aan te doen. Wanneer je dit vroeg ontdekt kun je nog proberen er iets aan te doen door de tent flink te spoelen. Gebruik hiervoor water met een scheut azijn. Hierna de tent weer goed naspoelen met schoon water, op laten drogen en vervolgens impregneren.
ZURE REGEN EN STOF: Veeg de tent tijdens de vakantie regelmatig schoon met een zachte borstel (met een harde borstel veeg je het vuil in het weefsel). Maak de tent na iedere vakantie grondig schoon, denk vooral aan de naden en afspanpunten. Het beste is om de tent op een winderige, zonnige dag op te zetten en met de tuinslang goed schoon te spuiten. Hierdoor verleng je de levensduur van de tent zeker.

Haringen voor in rotsachtige bodem zijn zeer duur. Gebruik hiervoor lange nagels (= spijkers) (6″-8″ / 150-200 mm) met grote sluitringen. Werkt ideaal. Te koop in iedere doe-het-zelf zaak.
Nadeel: roestvorming van de nagels na gebruik.

Ga je met een grote tent en moet je ver rijden, of denk je dat het bij aankomst laat wordt of regent. Leen of koop dan een (goedkoop ) koepeltentje daarvoor.
Die staat in tien minuten en dan kun je meteen slapen en de grote tent de dag daarop opzetten als je minder vermoeid en/of kribbig bent van de tocht. Ook wordt je grote katoenen tent niet nat tijdens het opzetten wat lekkage helpt voorkomen. Iemand (in je omgeving) heeft zo’n ding misschien nog wel liggen.

Vliegenhor in de voortent bij de deur .De oplossing is heel simpel. Pak een stukje gordijnrail met een breedte van iets méér dan de opening van de ‘deur’ van de voortent en neem een stuk vitrage dat ruim in deze opening past (wel rekening houden met de schuinte van het tentdak/tentframe). Fabriceer vervolgens een tweetal ‘papegaaienbekjes’ op de uiteinden van de gordijnrail, monteer dan het zaakje aan de voorzijde van het tentframe en je hebt een prima -en gemakkelijk te demonteren vliegengordijn.

Koop wat horgaas breder en langer dan het “deurgat”. Naai er aan de boven en onderkant een reepje zeil of stof aan waar een tunneltje inzit. Aan de bovenkant komt er dan een stokje in het tunneltje uit één stuk of iets wat je in elkaar kunt zetten en iets om te bevestigen aan een punt bij de tent.
Aan de onderkant komen er twee stokjes in (tot aan de helft) die niet aan elkaar zitten. Stokjes beneden moeten wel zwaar genoeg zijn dat het horgaas weer op zijn plaats valt. Horgaas wel aan buitenkant tent bevestigen. Je ziet het ook wel bij Karsten tenten alleen hebben die dan het geluk dat het horgaas er elke keer op de tent valt omdat de tent schuin loopt. In ieder geval het proberen waard.

Om mijn tent een beetje overzichtelijk en opgeruimd te houden heb ik aan de 2 stokken in het midden (we hebben een piramide tent ) zgn. tentkapstokken gehangen. Aan die kapstokken heb ik van die opbergzakken gehangen; je weet wel van die stoffen zakken waar je schoenen in op kunt bergen. Maar dan een slagje groter; 30 cm x 30 cm x 20 cm. Bij de HEMA heb je ze met 6 vakken; T-shirts, korte broeken, leesboek, schoenen, etc. Allemaal overzichtelijk voor het grijpen. Om mee te nemen vouw je ze zo in elkaar

Ik gebruik een partytent als voortent(luifel) en bovendien hebben we een bagagebox mee op de auto, die ik in de tent als kleerkastgebruik. Voordeel geen last van natte klamme kleren

Iedereen wil eigenlijk een tent waar een vast grondzeil in zit. Alleen wegen de tenten dan lood. Daar hebben ze dan ook een afritsbaar grondzeil voor uitgevonden.
Maar ik had een tent waar ik zeer tevreden mee was. Om daar nu een afritsbaar grondzeil voor te laten maken was een nogal kostbare zaak. Wat ik toen gedaan heb is heel simpel. Ik heb de omtrek van de tent en het grondzeil gemeten. Op de markt heb ik dubbelzijdig klittenband gekocht. Dit aan de binnenkant van de tent bevestigt en aan het grondzeil. Nu zette ik eerst de tent op, grondzeil erin en het klittenband tegen elkaar duwen. Het resultaat een mooi “vast” grondzeil makkelijk mee te nemen en geen ongedierte binnen. Schoonmaken is een eitje en je hebt geen gigantische tentzak die lood weegt.

Kuipzeil zelf maken:
Wij kamperen al een aantal jaren met de vouwwagen. Sommige vouwwagens hebben een vast kuipzeil (grondzeil met opstaande randen).
Ik heb zelf zo’n kuipzeil gemaakt van een afdekzeil (in bouwmarkt te koop in oranje of blauw/groen). Koop het zeil ongeveer 50 cm groter dan de maat. Plak deze hoeken stevig vast met ducktape. Als je de tent op gaat zetten, leg je eerst een stuk dunne folie op de grond. Dan het ‘kuipzeil’ erop en daarin het tenttapijt. Bij de ingang kun je de opstaande rand nog onder het tapijt leggen, dan kun je er ook niet over vallen. Dreigt het te gaan regenen, zet dan de rand weer even omhoog. Zo kan er geen water in je voortent lopen.

Esvo Tenten introduceert kuipgrondzeil voor caravan
Het einde van water en ongedierte onder en in de voortent van uw caravan. De Volendamse tentenfabrikant Esvo, Nederlands grootste tentenatelier, heeft een noviteit voor dit ongemak wat menig caravan eigenaar parten speelt: een kuipzeil tegen binnendringend regenwater en kruipend ongedierte.
Deze ‘bodembak’ heeft rondom verhoogde zijden van 10cm, die 100% waterdicht zijn vanwege het 450 grams pvc-grondzeil met hoog-frequentgelaste naden.
Met de speciale haringen en pennen is het mogelijk de randen omhoog te zetten, hierdoor blijft uw grondzeil ook bij een drassige ondergrond schoon en droog waardoor het leefcomfort in uw voortent natuurlijk aanzienlijk wordt verhoogd.
De kuipzeilen worden geleverd inclusief haringen en pennen en zijn in meerdere maten verkrijgbaar. Meer info over Esvo Tenten vindt u op http://www.esvo-tenten.nl
Volgens de KCK een richtprijs van 12,50 euro per vierkante meter

Een gedachte over “Tentkampeerders en tent

  1. Ik zou mijn pinpas en dergelijke niet in de tent laten zitten. Tenzij je alleen even kort naar de toilet gaat. Een beetje vertrouwen in de mens is wel prettig maar maak het dieven niet te gemakkelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s