Kinderen

kinderenwolkMaak labels (sleutellabels) met de naam erop (evt. armbandjes te koop bij de ANWB) en het adres van de camping.

Gebruik een stel van die eenvoudige strandmatjes als ondergrond voor kinderen om op te spelen.

Neem oude stripbladen / boekjes mee. Kunnen ze ook op de camping nog uren zoet mee zijn. Ga je weer naar huis, laat ze achter voor andere campinggasten of gooi ze weg.

Voor het speelgoed in de voortent gebruiken we een opvouwbaar kratje. Die kratjes zijn ook erg handig om de vaat te vervoeren: stevig en ruim.

Geef kleine kinderen een kettinkje of plastic bandje om met hun gegevens. Niet natuurlijk met de gegevens van thuis erop.

Het mobilenummer met een watervaste stift op hun hand schrijven.

Hiervoor hebben ze bij de ANWB polsbandjes. Ze lijken een beetje op van die ziekenhuis bandjes. Daar kun je ook je telefoonnummer op zetten en evt. je staanplaats nummer of zo. Lijkt me makkelijker te verwijderen dan een watervaste stift.

Voor onderweg in de auto een vochtig washandje meenemen in plastic zakje mee (in koelbox). Handig bij plakkerige vingertjes/mond. En voor het lekkere een pak bevroren sap (bijv Taksi, vinden ze erg lekker en krijgen ze niet zo vaak), dat dan de 2e reisdag ontdooid en koel is.

Bewaar in b.v. mei al kleding die volgend jaar te klein is neem die mee naar de camping. Het mag gerust vuil worden of kapot gaan, je laat het na je vakantie gewoon in de container op de camping achter, dis ook minder ballast op de terugweg.

Koop voor kinderen een leuke button, en schrijf daar met een watervaste stift of met leukoplast het plaatsnummer van de camping op. Als ze de weg kwijt zijn op de camping kunnen ze aan iemand vragen hen te helpen, zonder dat ze de vreemde taal spreken of het plaatsnummer moeten onthouden. De button gaat elke dag op het nieuwe T-shirtje.

Spaar lege shampooflessen e.d op. Deze zijn goed te gebruiken als alternatief of extra waterpistool. En niet zo erg als het stuk gaat of kwijtraakt.

Geef kinderen tijdens lange ritten in de auto een bidon met water. Goed voor de dorst, handen afspoelen of verkoeling; Bij iedere stop kan je ze verversen.

Zet een klein kratje met deksel tussen twee kinderen in op de achterbank. Zo hebben ze een armleuning, en opbergruimte voor diskman, spelletjes etc.

De brickgame spelletjes die je voor ongeveer 4,50 euro in de speelgoedzaak koopt, doen het goed op de achterbank, tenzij je kinderen al geavanceerde spelcomputers hebben, het geluid kan uit.

We hebben een houten kistje (15 bij 30 cm) met een schaakbord aan de buitenkant, in het kistje passen schaakstukken twee spellen kaarten, dobbelstenen en scoreblok.

Haal spelletjes uit hun doos, scheelt heel veel ruimte.

Met prittstift, schaar, kleurpotloden en een pak multoblaadjes kunnen kinderen op de camping al aan het vakantieplakboek beginnen.

Met een dun schetsboek kunnen kinderen ook zonder tafel tekenen.

Wij nemen van Zwitsal kant & klare washandjes mee. Kun je de mondjes e.d. van de kleine kinderen (die van mij 1 jaar en 3 jaar) mee afvegen.

Wij nemen ook dit jaar weer de bolderkar mee (twee jaar geleden ook gedaan en ook bij het proefkamperen). Kun je al je afwas in doen en dan naar het washok. Valt er niets op de grond. De kinderen vinden het meenemen van de bolderkar ook geweldig en je kunt te voet naar het strand of zwembad gaan. Ondanks dat het veel ruimte in beslag neemt heb je er veel genot van. Bij mij gaat hij in een kist mee op het dak.

Probeer tip. Mijn vrouw heeft een klein opblaasbaar badje gekocht. Kan exact 1 kind in. In de bolderkar dat ding en dan naar de wasplaats. Vullen met warm water en de kinderen vlak voor het naar bed gaan wassen bij de vouwwagen. Ik heb dit twee jaar gelden ook gedaan met een badje wat ik daar huurde. Geen gedoe met te kleine babykamertjes en je hebt altijd alles bij je.

Een superlichtgewicht badje krijg je door een geschikte doos te halen bij de supermarkt en daar een lap plastic in te doen. Als je gaat verkassen kun je spullen in de doos doen, hem opvouwen of gewoon weggooien.

Walkman, game boy, boeken als ze van lezen houden, ook kochten wij bingokaartjes en ik nam zelf geschreven nummertjes mee, en dan speelden we bingo. Maak in een schrift een bladzijde met allemaal vierkantjes, en schrijf er woorden in zoals, caravan. pèage, vliegtuig, motor, kerk, en nog veel meer. Elke keer als ze iets zagen konden ze het wegstrepen. Ook in het schrift deden ze bijvoorbeeld allemaal meisjes namen met dezelfde letter….. Later vergelijken met elkaar, als een naam dubbel was doorstrepen. Ook in het schrift, ik neem mee op reis met de letter ….. en schrijven maar. Of ik koop in de winkel met de letter …. Van te voren had ik boter, kaas en eieren getekend. Nummerborden opschrijven met bv. een D, de ander met een H. Spelletjes boek, met allerlei opdrachten, kwartetten. Ook speelden we Yatzee, tegenwoordig heb je veel reisspellen, dammen. Zorg er in elk geval voor dat ze niet in de zon zitten.

Maak voor elke vakantie een vakantie verrassingstas. Hierin zitten kleine cadeautjes die ze onderweg maar ook tijdens de vakantie kunnen gebruiken. Het eerste en soms ook het tweede cadeau (afhankelijk van de te rijden afstand) krijgen ze al onderweg. Ze vinden het altijd erg spannend en ze moeten uiteraard niet super vervelend zijn, want ja daar hoef je natuurlijk niet voor beloond te worden. Boekjes, geluidsbandjes, autospelletjes (M.B. of eigen merk), puzzel en raadselboek, waterpistooltje maar ook iets om te knutselen voor als er per ongeluk een regenachtige dag is. De Hema, Hans, Zeeman, Bruna enz. hebben vaak van die leuke kleine spulletjes voor in de tas.

Ik nam altijd een Curverkrat mee. Op de heenweg volgestouwd met bagage. Dit gebruikte ik op de camping als badje. Ik nam het mee in de douche, liet het vollopen met warm water, kind erin en dan kan je zelf ook rustig douchen, zeker als je niet op piektijden gaat douchen. Zo ben je niet afhankelijk van een gezinsdouche of kinderbadje. Ook kan je bij goed weer je kind bij de tent in bad doen en bij koud weer (Hemelvaart soms) in de tent als je er niet teveel water in doet.

Kleine kinderen op een grote stoel.
Wij hebben 2 kids (nu 4 en 2 jaar) De oudste zit al 2 jaar op een tuinstoel met de stoelverhoger (uit de auto) daarop. Gaat prima. De jongste zit op zo’n goedkope Ikea kinderstoel. (zo’n witte plastic, waar je de poten onderuit kunt halen). Ideaal, zo moet hij tenminste blijven zitten en kan hij niet iedere keer weglopen terwijl wij aan het eten zijn.

Heeft u kleine kinderen die na elk toilet bezoek steeds met een natte wc-rol terug komen, geef dan een rol mee met een koord of touw er aan, kunnen ze tijdens toilet bezoek het koord om hun nek doen. Rol blijft droog, zeg ze wel na toilet bezoek de rol weer van hun nek te doen, staat nogal……….om zo over de camping te lopen.

Met een baby die ’s nachts een fles moest, namen wij een magnetron mee. Fles een minuutje in de magnetron, baby lekker bij je in bed fles leeg laten drinken en slapen maar weer.

Voor wie geen magnetron gebruikt op de camping: doe in een thermoskan heet water en in het flesje de helft van de benodigde hoeveelheid koud water. Vul het flesje aan met heet water zoveel als nodig is. Doe hier de melkpoeder bij, schudden en klaar is de melk. Scheelt heel veel ruimte in de auto!

Tip voor het reizen met baby’s; Onze dochter heeft de afgelopen jaren haar baby’s ( 2x) prima mee kunnen nemen naar Italië en Frankrijk. Zo’n rit is voor een baby ( 5 maanden) in een maxi-cosy een lange zit. Zij had 2e hands een bebe comfort combiwagen gekocht ( turbo 2) daarbij zit een veiligheidskit, waarmee je de wagenbak op de achterbank in de gordels kunt vastzetten. In de bak zelf zitten ook weer veiligheidsgordels, waarmee je het kindje vastlegt. De bak is aan de binnenzijde speciaal voorzien van een gepolsterde laag, bij stoten of botsen extra veilig. TUV goedgekeurd. Voordeel is dat het kindje kan liggen en goed kan slapen. Dochter zat er op de achterbank naast en kon als het nodig was luier verschonen. Natuurlijk werd er ook veel gestopt. Onderstel van de wagen is makkelijk inklapbaar, wandelwagenbakje kan ook in ligstand. Misschien zijn er meer types kinderwagen waarmee dat allemaal kan, maar die ken ik niet. Je vindt die wagens nog wel 2e hands.

Volgens mij neefjes was dit vorig jaar een succes.
Spelregels en Tips
1. Je speelt het spel onderweg in de auto
2. Er zijn zes bingokaarten. Knip ze uit en vergeet ze niet in de auto te leggen!
3. Alle spelers krijgen een Achterbank Bingokaart.
4. Op de Achterbank Bingokaart staan twintig ‘onderwerpen’. Een onderwerp is bijvoorbeeld ‘een boerderij’. Op het moment dat je tijdens de rit een boerderij tegenkomt, mag je die op de kaart afkruisen.
5. Het is het handigst om je vader of moeder (natuurlijk níet de bestuurder) als spelleider aan te wijzen. De spelleider controleert of de speler het onderwerp op de bingokaart écht heeft gezien.
6. De spelleider is ook scheidsrechter.
7. Wie als eerste alle vakjes van een kaart heeft aangekruist, is de winnaar van het spel.
8. Als je bepaalde onderwerpen écht niet tegenkomt op de weg waar je rijdt, komt de kaart nooit vol. Je kunt dan afspreken dat degene die de meeste vakjes heeft aangekruist, de winnaar van het spel is. Of alle spelers strepen van te voren een gelijk aantal onderwerpen van de kaart af.
9. Tip: gebruik een potlood. Je kunt de kruisjes dan uitgummen en de kaart opnieuw gebruiken.
Hier o.a. te downloaden.
Als je de kaarten plastificeert en je gebruikt zo’n ‘non-permanent’ viltstift, kan je het gewoon met een vochtig doekje schoonmaken en weer gebruiken.

Als je een kind hebt die nog niet kan lezen, dan is de achterbankbingo onbruikbaar. Vandaar dat ik zelf een achterbankbingo heb gemaakt met plaatjes erop, bijv. een vrachtauto, stopbord, boerderij e.d., zo kan ook de kleinste de bingo doen. Ik maak deze met behulp van het programma printmaster (leuke, gekke plaatjes). Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

Kinderbingokaarten voor Nederland, België en Frankrijk http://www.gratispuzzelen.nl./ klik op de K.

Voor kinderen vanaf 8 jaar : Het route du soleil speurboek. Het boek staat boordevol spelletjes, puzzels en quizvragen over Frankrijk en je kunt er een dagboek bijhouden. Maar het leukst is de speurtocht voor onderweg met de echte borden langs de route € 7,75

Nog een tip voor onderweg. Je hebt (bij de ANWB) van die bladen te koop die de kids op schoot kunnen leggen om op te tekenen of te kleuren. Je kunt natuurlijk ook gewoon een vlak dienblad nemen, de stiften of potloden in een etui (die vallen anders in een bocht door de hele auto heen). Vorig jaar bij de Zeeman voor 1 of 2 euro zo’n blad gekocht. Bij de ANWB kosten ze al gauw richting de 10 euro

Tips voor reizen met kinderen:

De grote uittocht is begonnen. Veel vakantiegangers wachten twee beproevingen: inpakstress en zeurende kinderen op de achterbank.
Yvonne Verboeket, leerkracht en moeder van drie kinderen, schreef een handboek voor reizen met kinderen. De kinderen op de achterbank rustig houden is geen enkel probleem, vindt ze. Zeven nuttige tips tegen gezeur op de achterbank.

1. De voorbereiding.
,,Vertel de kinderen duidelijk waar de reis naartoe gaat, bijvoorbeeld door in een atlas de route aan te wijzen. Dat maakt het spannend. Overdrijf het aantal reisuren een beetje, dan valt het altijd mee. En wees als ouders ook vrolijk en optimistisch over de reis. Deel de vakantievoorpret met ze. Stressgevoelens over een ‘vervelende en lange rit’ nemen kinderen snel over.”

2. Eten en drinken.
,,Neem lekkere dingen mee, die ze normaal gesproken alleen op speciale dagen mogen. Maar denk ook aan gezond eten, van alleen snoepgoed worden ze misselijk. Krentenbollen, fruit, rijstwafels, soepstengels, rozijntjes en liga zijn vaak een succes. Siroop is beter dan prik. Van frisdranken met koolzuur worden kinderen sneller wagenziek.”

3. Nieuw speelgoed.
,,Verras ze met nieuwe spullen, dat maakt het reizen al een feestje. Denk eraan geen speelgoed mee te nemen met veel kleine losse onderdelen. Die raken zoek in de auto.”

4. Spelletjes.
,,Kinderen vinden de ouderwetse vraag-antwoordspelletjes toch nog het leukste. Dus ‘geen ja en geen nee-zeggen’, of een persoon raden die de ander in gedachten heeft. Ze kunnen dat ook goed samen doen. Aanraders zijn cd-roms met hoorspelen, spellenboeken of een tekentafeltje dat ze op hun schoot kunnen uitklappen.”

5. Pauzes.
,,Ga bij de stops niet in een wegrestaurant zitten, maar blijf buiten. Dan kunnen de kinderen even uitwaaien en rondrennen. Beweging is belangrijk, ook voor de ouders zelf natuurlijk. Zorg ook voor frisse lucht in de auto. Kinderen worden snel hangerig als het te warm is. Houd verder een constante snelheid aan en rijd rustig door de bochten.

6. Slapen.
,,Forceer niks. Het ene kind slaapt graag en veel in de auto, het andere kan dat eenvoudigweg niet. Ga er dus niet van uit dat ze slapen, dring niet aan. Als ze moe zijn, vallen ze vanzelf in slaap. Zo niet, dan halen ze het later wel weer in.”

7. Reistijd.
,,Er is niet echt aan te geven hoe lang je maximaal kunt rijden. Sommige kinderen worden snel wagenziek. Daar moet je rekening mee houden. Of je ’s nachts of overdag reist, hangt ook af van het gezin. Voor de ouders kan het erg vermoeiend zijn, maar als je kinderen goed slapen is het voor hen erg fijn. Kijk goed naar de karakters en beslis aan de hand daarvan hoe lang en wanneer je op pad gaat.”

Misschien nog een leuke tip voor kleine baby’s. In Nederland kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen en ook als je in het vroege voorjaar kampeert (wij hebben een tent) is voor ons een schapenvacht onmisbaar!!! Kruiken heb je niet nodig je baby blijft prima op temperatuur. En je zorgen over te warm of te koud liggen is geen probleem meer kindje blijft precies op temp omdat de vacht de temp van je baby vasthoudt dus een veilig warm nestje om in te kamperen! Gewoon op het matrasje in het campingbedje of in de kinderwagen.

Alhoewel ik al lang uit de kleine kinderen ben, heb ik al vele malen aan moeders in mijn omgeving twee tips van een Franse arts doorgegeven. Ik kreeg ze eens toen onze oudste zoon (toen een peuter) zich door de warmte niet lekker voelde en niet meer wilde eten. De arts adviseerde toen een fase terug te gaan en het kind babyvoeding (uit potjes) te geven. Het leek een vreemd advies maar hielp enorm. Van dezelfde arts kreeg ik nog een advies voor kinderen die van de warmte misselijk zijn. Om uitdroging te voorkomen adviseerde hij het kind cola en chips te geven. Ook dat lijkt raar maar is niet zo gek als je bedenkt dat in cola veel suiker zit en in chips zout; precies de ingrediënten die in de zakjes zit voor hevige diarree . Het idee achter de tip is dat een kind, dat niet meer wil eten of drinken meestal nog wel aan de cola en chips wil.

Onze jongste is geen makkelijke slaper. Vorig jaar heb ik hem dus thuis al een week voor vertrek in de slaapzak laten slapen. Helaas bleek dat hij er echt niet in sliep dus toch z’n dekbed mee. Gelukkig dat ik het thuis geprobeerd had want anders heb je in de vakantie mooi een probleem. Dit jaar gaan we weer een poging wagen.

Mijn dochter heeft vorig jaar voor het eerst alleen in het kinderbinnententje geslapen. Om het voor haar wat op te vrolijken en voor de momenten dat ze het toch wat eng vond, heb ik het volgende voor haar gekocht. Bij Xenos verkopen ze een snoertje met led lampjes in een soort gordijnstofje. Dit werkt op een batterijtje en gaat heel lang mee. (led!) Met een paar spelden heb ik het opgehangen in haar binnentent en daar bleef het ook hangen bij het verkassen. Bij ons was het een succes.
Wat ik ook een aanrader vind voor kinderen is een “knijpkat” zaklamp. Blijft niet aanstaan als ze in slaap vallen! Want anders gaan de batterijen er wel hard doorheen. Ze zijn niet al te makkelijk te verkrijgen is mijn ervaring.

Als “tafelblad”voor het kleuren en tekenen kun je ook zo’n blad gebruiken die je voor ontbijt op bed gebruikt, zo één met een stoffen kussen gevuld met iets wat zich naar je benen vormt. ( kost een euro of 4, 5? ) Werkt ideaal vooral voor kinderen die in een stoelverhoger zitten. Ik maak voor mijn kinderen ook een cadeautas met o.a. kleine potjes klei erin en kleine doosjes lego.

Tip voor onderweg. Voor onze twee kinderen, 7 en 14 jaar maak ik voor vertrek voor ieder een plastic tasje klaar die ik aan de stoelen hang. Daar gaat in: drinken, snoepjes, sultana’s en bifi worstjes. Zo kunnen ze ieder moment iets pakken waar ze op dat moment trek in hebben. Werkt super. En als we op de plek van bestemming aan zijn gekomen, zit in diezelfde plastic tas alle afval van de reis en ie gaat dan zo de vuilcontainer in.
Kamperen met een klein kindje wat nog voeding uit potjes krijgt, zet het potje even in de waterkoker om op te warmen. Je hebt geen pannetje, flessenwarmer of iets dergelijks nodig.

Je kan o.a bij Blokker voor een paar euro, een door de zon oplaadbaar potje kopen in verschillende kleurtjes. Je zet ze voor de nacht in hun tentje. Zo hebben ze een zacht lichtje in hun tent en kunnen ze het zelf overdag weer opladen in de zon.

De Travel Cot voor baby’s en één voor peuters.Travel cot is klein en compact en toch heb je alles bij je,  Of u nu in een hotel bent op het strand of bij familie, je hebt altijd je eigen reisbed/tent bij je. De tent beschermd je kind tegen insecten en andere ongedierte.

Plaats een reactie