Honden

hondwolkKoop een sleutel label en zet daar de gegevens van de camping op, hang deze aan de halsband van je hond.

Wil je liever niet dat voorbijgangers je hond aaien? Maak dan een bordje en zet daar in vier talen op: Gelieve de hond niet te aaien. En zet deze voor je tent.

Kijk voordat je vertrekt of er een dierenarts in de buurt van de camping is.
Controleer je hond dagelijks op teken (vergeet de tekentang niet).

Zit je erg zuidelijk in Europa, zorg dan dat je hond binnen ligt als het gaat schemeren. Op deze manier heeft de zandvlieg geen kans om je hond te prikken. Je hond kan dan besmet worden met Leishmania, deze kan pas jaren later naar buiten komen en als er niks aan gedaan wordt is het dodelijk.

Ga met heel warm weer niet fietsen of lange wandelingen maken en laat vooral je hond niet in de auto wachten. Vergeet de poepzakjes niet.

Neem een reserve halsband en lijn mee.

Tegenwoordig kun je opvouwbare drink en voerbakken kopen, erg handig als je een lange wandeling gaat maken en het neemt niet zoveel ruimte in met inpakken.

Leg je hond nooit vast aan je camping stoeltje (waar je zelf op zit) Als je opstaat om iets te pakken gaat je hond aan de wandel MET camping stoel (ik spreek uit ervaring).

In het nieuwe Europese dierenpaspoort staat het nummer van de microchip of tatoeage en de inentingen die het dier heeft gehad. Het paspoort is verkrijgbaar bij de dierenarts (de artsen hanteren voor dit document geen vaste prijs). Naast deze algemeen geldende eisen stelt een aantal landen (Engeland, Ierland, Zweden, Noorwegen en Zwitserland) nog extra eisen. Neem voor informatie over deze regels contact op met uw dierenarts of kijk op www.knmvd.nl. Reist u naar een land buiten de EU? Dan moet uw huisdier voor vertrek een bloedtest ondergaan ter controle op Rabiës.

EU-paspoort voor honden, katten en fretten
Eigenaren van honden, katten en fretten kunnen vanaf 3 juli 2004 gemakkelijker met hun dier binnen de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland reizen. Vanaf die datum is het EU-paspoort voor dieren verplicht en hanteren de meeste EU-landen dezelfde voorwaarden om een hond, kat of fret mee te nemen. Tot 3 juli blijven de huidige regels van kracht.
Het EU-paspoort wordt afgegeven door de dierenarts en moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
het dier moet geïdentificeerd worden aan de hand van een tatoeage of een microchip;
in het EU-paspoort moet dit identificatienummer zijn vermeld;
in het EU-paspoort moet een geldige inenting tegen rabiës zijn aangetekend
De gezondheidsverklaring komt te vervallen, behalve voor Zwitserland.
Zweden, Noorwegen, Ierland, Groot-Brittannië en mogelijk Malta en Cyprus zullen aanvullende eisen stellen, zoals een verplichte bloedtest.
De 25 EU-landen zijn:
België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Groot-Brittannië en Zweden.

Als je een hondenbench meeneemt, neem dan ook een stukje triplex ter grootte van de bovenkant van de bench mee.
Leg dit op de camping bovenop de bench, tafelkleedje erover en de hond heeft schaduw en jij hebt extra ruimte om iets neer te zetten.
In lege boterbakjes neem ik een per dag afgepaste hoeveelheid hondenvoer mee. Langzaamaan raak ik dan bagage kwijt.
Neem altijd een hondenpoepschepje en wat zakjes mee.
Een thermoskan is niet alleen geschikt om iets warm te houden. Wij gebruiken hem ook veel bij hete temperaturen om bv. water voor de hond koel te houden

De EU regels voor reizende honden zijn weer eens veranderd. Maar gelukkig wordt het allemaal wel makkelijker en mogelijk ook goedkoper. Goed nieuws dus !

Wat is er veranderd ?

Tot voor kort moesten honden die de grens over gingen ieder jaar opnieuw tegen rabiës worden ingeënt. Ook als het vaccin waarmee je hond was ingeënt langer geldig was dan 1 jaar moest je toch een nieuwe prik halen. Dat is nu niet meer nodig.

Tenminste, als je naar een EU land op vakantie gaat. Dat betekent dus ook Engeland, Noorwegen en Zweden, maar Zwitserland niet. En je dierenarts moet wel een rabiësvaccin gebruiken dat meerdere jaren geldig is. Je hond hoeft dus pas opnieuw te worden ingeënt als de geldigheidsduur is verstreken. Dat kan je dus moeite en veel geld besparen.

Hoe kun je geld besparen ?

Als je niet meer ieder jaar een prik hoeft te halen, bespaar je dus op zowel consult- als vaccinatiekosten bij je dierenarts. Er is in Nederland slechts één vaccin verkrijgbaar dat 3 jaar geldig is. Dit is Nobivac Rabiës, geproduceerd door Intervet. Dit vaccin is kwalitatief hoogwaardig, even duur en net zo effectief werkzaam als de korter geldige vaccins. Als je dierenarts dit type vaccin (nog) niet gebruikt kun je hem of haar daar natuurlijk gewoon om vragen.

Gemak dient de baas !

Maar binnen de immuniteitsperiode inenten blijft erg belangrijk. Want als je te laat bent voor een prik moet je minimaal 21 dagen wachten voordat je naar het buitenland mag. Ook als je hond al eens een bloedtest heeft gehad, is die dan niet meer geldig.

En wie weet over een jaar, of zelfs over 3 jaar in geval van het Nobivac vaccin, nog wanneer dat precies moet gebeuren ?

Om het voor baasjes erg gemakkelijk te maken om weer op tijd een prik te halen, introduceert DogsIncluded de gratis PrikAlert. We sturen je dan ieder jaar per email een herinnering zodat je op tijd weet wat er moet gebeuren.

Geef je daarom via de knop rechts gratis op voor de PrikAlert.

Help ons hondenbezitters te informeren

Wetswijzigingen zijn belangrijk voor alle hondenbezitters. En natuurlijk kennen wij niet iedereen. Daarom vragen wij

Laat nooit maar dan ook nooit een hond die warm is van de zon of lopen in één keer de rivier in gaan. De hond koelt dan te snel af en kan bewusteloos raken. Laat de hond eerst in ondiep water spelen om af te koelen.

Invoereisen per land in Europa en buiten Europa.

Tips u dier gaat mee op vakantie.

Plaats een reactie