Eten en koelen

etenwolkEnkele boodschappen die je in Frankrijk moeilijk kunt krijgen zijn bijvoorbeeld satésaus, ketjap, kroepoek, nasi-, bami- en macaroni mix. Dit zijn allemaal ingrediënten voor makkelijke gerechten. Hagelslag is ook moeilijk te krijgen.

Het recept voor satésaus. Veel mensen nemen satésaus mee op vakantie. Dat is niet nodig. Je kunt het zo maken; 2 eetlepels pindakaas. 1/2 dl water, 1 eetlepel ketjap, 2 theelepels suiker, 1 theelepel sambal. Aan de kook brengen en blijven roeren. Afmaken met een scheutje melk.

Kroepoek is nu ook bij sommige supermarkten in Frankrijk te krijgen. Ze heten daar garnalenchips of ‘chips de crevettes’ (of iets dergelijks).

Dit kwam ik tegen op het internet. Welke supermarkten heb je in het buitenland? Misschien in de plaats van je vakantiebestemming, of een plaats er naast: http://supermarkten-buitenland.verzamelgids.nl/

Oploskoffie in zakjes, bijvoorbeeld Cappuccino is heel goed te drinken, vooral als je het poeder met een beetje melk aanmaakt en opklopt voordat je het hete water er op giet.

Koop campingboter, dat kan uit de koelkast in een schaduwplek, bijvoorbeeld onder de vouwwagen. Mayonaise, ketchup e.d. kunnen ook allemaal onder de vouwwagen.

Voor de vouwwagen / tentkampeerders. In je campingkoelkast is het vaak een rommeltje als kleine dingen zoals stukjes kaas, worst enz. er in vallen. Snij van een, liefst vierkante, petfles de tuit en het taps toelopende bovenstuk af en stop hier al het kleingoed in.

Onder de vouwwagen een stuk plastic neerleggen, daar kun je dingen bewaren die eigenlijk koel moeten liggen, en wat nog niet in de koelkast past zoals pakjes vlees, flessen braadboter en flessen drinken die we nog niet gebruiken.

Onze ervaring is, dat dit inderdaad goed werkt, maar ook dieren kan aantrekken. Bij ons is wel eens margarine door een egel aangevreten. Koel neerzetten? Prima, maar dan wel in een (reukloze) doos of een pan (met deksel).

Als de elektrische koelbox uit de disselbak van de vouwwagen is op de camping, gaat daar de doos met speelgoed zoals ballen, rackets, etc. in. Geen rommel en geloop meer in de voortent, want de kinderen kunnen het zelf pakken en weer opruimen. Verder zetten wij de koelbox altijd in het gangpad van de vouwwagen. Hij staat daar altijd waterpas en heel wat koeler dan in de voortent.

Onder in onze elektrische koelbox ligt bij warm weer regelmatig dooiwater op de bodem. Om te voorkomen dat de diverse producten nat worden heb ik op de bodem 2 verfrolroosters op maat gemaakt waardoor het spul vrij van de bodem ligt. Verfrolroosters zijn te koop bij iedere bouwmarkt of schilderszaak.

Kampeerders in het bezit van een campingkoelkast moeten voor het gebruik even de koelkast op de kop houden, zodat de vloeistof er goed door heen loopt Bij warm weer moet je de koeltemperatuur niet te hoog zetten, omdat de verdamper dan z’n warmte soms niet goed meer kwijt kan; iets lager ingesteld heeft dan vaak meer effect.

Iedereen kent wellicht de bekende beugelflessen (Grolsch). Bij Dille & kamille kun je minibeugelflesjes kopen, deze zijn erg handig voor kleine hoeveelheden b.v. koffiemelk en sluiten heel goed.

Koel houden zonder elektrische of gas aangedreven koelbox of koelbox in een caravan. Bij veel campings kan je tegenwoordig blokken laten invriezen. Ik gebruik de laatste jaren daarnaast de halve literflesjes van Spa Blauw (passen ook in de mokhouders van veel moderne auto’s) als koelelementen. Daarnaast gaan er elke ochtend en avond natte dweilen over de koelbox heen. Blijft het langer koud. Werkt ook als je geen blokken kan invriezen. Ook blikjes bier of frisdrank kan je in een emmer koud water gooien. Wanneer je in Frankrijk bij een riviertje zit kan je dat ook in zo’n supermarktzakje in het water leggen.

Voor onderweg hebben we allemaal een doorzichtig plastic flesje drinken. Of meerdere. In de pauzes vullen we ze weer met drank uit de koelkast van de caravan. Zo heb je het minst geknoei en je hoeft niet perse het pakje/blikje leeg te drinken omdat het anders misschien omvalt. Je kunt zien hoeveel er nog in zit en nog belangrijker, als je buiten drinkt, of er beestjes (wesp of zo) in gekomen zijn, hoewel die kans met een schroefdop natuurlijk nog kleiner is, ook weer een voordeel.

Warm houden van eten, voor de echte minimalist. Als je op de fiets op vakantie gaat heb je vaak maar 1 brander bij je. Om toch je eten warm te houden en/ of gaar te maken (‘hooikist’) doe je het in een handdoek (warm eten wasemt altijd wat) in je slaapzak. Dan kan je de rest afmaken.

Koken op een gasstel met 3 pitten? Er zijn speciaal hiervoor hoge smalle pannen te krijgen. Gaat perfect.

Als je wel wat wilt koelen, maar niet zo’n bak van een koelkast mee wilt nemen: tegenwoordig is er een ruime keus uit koelkistjes (- ‘boxen’) met een deksel waarin de koelapparatuur zit. Werkt op 230 V en op de 12 V aansteker in de auto. (Ook handig op verjaardagen). Wel op tijd aanzetten, want hij heeft even nodig om echt koud te worden.

Dranken koel houden zonder koelkast: doe de fles in een natte sok en hang die in de (half) schaduw op in/aan bv een boom, wasrek enz. Het uit de sok verdampende water onttrekt warmte aan de drank in de fles. En dus een lekker koel, niet koud, drankje.

Wij koken op benzine (Coleman) en dat gaat snel, het is goedkoop en het is overal verkrijgbaar. Als het even kan gebruikten we Coleman Fuel, maar als de voorraad op is gaan we even naar de benzinepomp voor een liter. Gewone benzine stinkt wel meer dan de Coleman Fuel. Dit jaar gebruiken we i.p.v. Coleman Fuel, gewone wasbenzine. Dat is in de praktijk net zo schoon en een stuk goedkoper.

Wasbenzine gaat perfect in de benzinelamp. Op mijn 3 pitter Coleman kooktoestel lukt het me met wasbenzine alleen om tot een blauwe vlam te komen door alle (in mijn geval) 3 pitten aan te steken. Dus ook voor één keteltje water. Overigens in Frankrijk (moeizaam) te koop als essence C, niet verwarren met essence F.

Wasbenzine heeft voordelen: Knoeien met autobenzine is vervelend. Wasbenzine bevat ook minder schadelijke stoffen dan Coleman fuel. Dit is vooral de reden dat ik wasbenzine in de lamp gebruik. Is in elk geval veel goedkoper dan Coleman fuel, en vaak beter te verkrijgen.

Een plastic kom vergeten mee te nemen om beslag te maken? Knip van die grote 5 liter flessen water doormidden en je hebt een beslagkom.

Bij Blokker zijn er van die zogenaamde bakvellen te koop, een ronde voor de koekenpan en een vierkante voor de ovenbakplaat. Dit zijn teflonvellen die je in de koekenpan of bakplaat legt, wel eerst een beetje water in de pan/plaat en dan het vel erin, dan kun je bakken zonder vet of olie. Dit heb ik ook bij de skottelbraai gedaan en het ging geweldig goed! Eerst de skottelbraai een beetje warm laten worden een beetje water erin zodat het vel zich vastzuig en je kunt braden zonder vet.

Het gaat hier maar om 1 of 2 eetlepels water, net genoeg dat het vel zich vastzuigt. Wij knippen ook de punten van het vierkante bakvel af, en gebruiken het vooral op het onder en middel gedeelte van de skottelbraai. Ik ben op het idee gekomen toen ik wel eens op tv zag hoeveel boter men gebruikte om probleemloos te kunnen bakken. Het werkt in ieder geval perfect.

Ik heb anti aanbakfolie gekocht van NoStik http://www.cadac-nl.com/products/product.php?pid=275, voor de skottelbraai, ideaal ! We maken het met een stuk keukenrol even vochtig om het niet te laten glijden op de skottelbraai. Geen boter, en wat scheelt het met de afwas, velletje mee en dat is alles.

Misschien een tip voor mensen die net als wij ook de bbq-top hebben: wij hebben altijd een laagje aluminiumfolie onder het rooster op de plaat liggen en maken dan gaatjes voor de gaten van de bbq-top zitten. Zo wordt het rooster makkelijk schoon te maken, alleen het rooster zelf is dan vies. Werkt perfect !

Het is een beetje een nabrander maar let even op voordat je een “oventje” koopt. De meeste hebben van die kwartsbuizen (glasachtig) en die zijn razend kwetsbaar. Bij veel kampeermarkten zie je al diverse maten buisjes los te koop. Er zijn enkele merken die infrarood elementen hebben, die zijn van metaal en houden het gewoon veel langer uit. En inderdaad, veel meer gebruiksmogelijkheden dan de magnetron en veel minder zwaar.

Tegenwoordig heb je van die flesjes met een portie fruit erin. Fruit today heet dat geloof ik, ze zijn aan de prijs maar onderweg en voor pubers die geen fruit willen eten een oplossing. Als zo’n flesje leeg is kan je het etiket er makkelijk af halen en het flesje met de schroefdop is makkelijk schoon te maken en heeft een inhoud van 200 ml, en doordat ze compact van vorm zijn makkelijk mee te nemen. Ideaal voor gedroogde kruiden, slasaus, gedroogde uien, olie, shampoo, douchegel enz. enz. Als ze leeg zijn kan je ze weer weggooien.

Als je niet over een koelbox beschikt, en je wilt je levensmiddelen redelijk goed houden. De oplossing: over een goed afgesloten doos een wit laken spannen. Onder dit laken blijft de temperatuur koeler dan in de schaduw.
Bewaar groenten en fruit in een afsluitbare bak buiten de tent en in de schaduw.
Sla blijft langer vers in een bak met een laagje water.

Wij nemen altijd een stel rookworsten mee op vakantie. Vooral als je naar warme landen gaat, is het zoute in het vlees lekker. Bij de groente of fijngesneden door de rijst. Verder neem ik een paar boterhamzakjes met afgepaste porties rijst mee. Neemt weinig ruimte in beslag en is erg makkelijk als je snel iets op tafel wilt hebben.

Bruine bonen met: ui, snijden, rode en/of groene paprika in stukjes snijden, evt. ringetjes prei, fruiten in olie. Uitgelekt blik bonen en gesneden rookworst mee verwarmen en je hebt een heel gemakkelijke complete warme maaltijd. Kruiden met prov. kruiden, peper en lekker veel verse knoflook. Evt. combineren met lekkere salade!

Om de boodschappen koel te houden, niet alleen zorgen dat je (van huis) een koeltas bij je hebt om vlees, kaas en zuivel in te doen, maar ook eens kijken bij de diepvriesproducten naar iets wat je die avond al kan eten. Dat product stop je als koelelement in de tas. Favoriet bij ons: Pommes risoleés (blokjes aardappel om te bakken)

Je kunt ook flessen water invriezen en in de koelbox doen, dan heb je elementen en altijd koud water bij de hand. Je kunt ook een koelboxje kopen op 12 volt of een gel koelbox, wat je er koud inzet blijft zeker een uur of 8 koel zonder elementen

Vorig jaar pakken drinken ingevroren, en helaas zijn die pakken zijn ‘opengevroren’, dus lek! Waarschijnlijk werkt het wel, maar moet je de ‘oortjes’ van de pakken even losmaken, dan heeft de drank meer ruimte om uit te zetten bij het bevriezen.

Ik neem altijd twee emmers mee en deze vul ik met koud water. Hierin zet ik flessen frisdrank/drinkwater en plaats het achter/zijkant caravan in de schaduw. Koelt redelijk goed en je houd ruimte in de koelkast over voor spullen die altijd de koeling moeten hebben.

Bederfelijke etenswaren koel houden? Koop bij je boodschappen ook iets uit de diepvries. Doe dit samen met de rest in een plastic tas en wikkel het in je slaapzak. Blijft uren koel.
Vul een goede thermosfles met kokend water. Dit blijft urenlang heet genoeg voor (oplos)koffie, thee of poederbouillon.

Plaats een reactie